Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Доктор хонорис кауза

   
 Доктор хонорис кауза

На 18 май в Аулата на СУ се състоя тържествената церемония по връчването на най-високото отличие на Алма матер Доктор хонорис кауза на проф. Ронел Александър от Калифорнийския университет, Бъркли.

По предложение на Факултета по славянски филологии тя получи почетна грамота придружена с Почетен знак със синя лента за изключителните й научни приноси в областта на българистиката, славистиката и балканистиката, както и за безспорния й принос в преподаването и популяризирането на българския език в САЩ.

Проф. Ронел Александър е сред най-изявените слависти и водещи специалисти в областта на българския език в САЩ през последните десетилетия. Нейните монографии, студии, доклади и рецензии я представят като отличен познавач на южнославянските езици, култури и фолклор. Най-значителния й труд, посветен на българския език, е двутомната граматика на български език, издадена през 2002 г. Книгата е предназначена за практическо изучаване на български език, но наред с това съдържа и оригинални интерпретации на важни и спорни проблеми в българското езикознание.

На енергията и на педагогическия талант на г-жа Ронел Александър се дължи важното място, което заема българския език в програмата по южнославянски езици на Калифорнийския университет, Бъркли – един от най-престижните в американската страна.

Академичното слово на проф. Александър бе на тема: „Традиция и наследство в съвременния свят”.