Начало / Новини / Новини и събития / XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 София

   
XI Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 София

В Софийския университет „Св. Климент Охридски започна XI Европейски Конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 София. За първи път България е домакин на медицински форум от толкова висок ранг, благодарение на усилията и под егидата на Медицинския университет – Плевен. Конгресът ще се проведе под мотото „Beyond Borders – Отвъд границите“, носещо посланието за „прескачане на границите“ на стандартното мислене, на класическата медицина и конвенционалната хирургия.

Уникално изложение на високотехнологично медицинско оборудване от водещи световни производители – с роботизирани системи, симулатори за обучение и хирургични апарати – даде началото на форума, който ще продължи до 28 септември 2019 г.

7

Конгресът бе открит в Аулата на Софийския университет от президента на Европейската асоциация по роботизирана хирургия (SERGS) проф. Рене Верхайен. Той поздрави всички в залата и отбеляза, че е щастлив да бъде тук. По думите му, през изминалите години са постигнати големи успехи в образованието, в актуализираните учебни планове, привличат се много млади хора към този нов вид роботизирана хирургия. Проф. Рене Верхайен изтъкна предимствата на този метод за пациентите и пожела успешна и интересна конференция.

10

Проф. Григор Горчев от Медицинския университет - Плевен поздрави всички и отбеляза, че има символика във факта да ги приветства именно в Аулата на първия български университет. По думите му, настоящата конференция е синтез между традициите в образованието в лицето на Софийския университет и Медицинския университет в Плевен и от друга страна – бъдещето на хирургията. Той припомни мотото на събитието „Beyond Borders – Отвъд границите“ и посочи, че това е призив за мислене и действие извън границите на класическата медицина и хирургия. Проф. Григор Горчев представи историята на роботизираната хирургия в България през последните години и пожела на всички приятен и полезен престой в София.

15

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че за него е голяма радост Алма матер да бъде домакин на толкова значим конгрес. Той благодари на организаторите и участниците и изрази увереността си, че този конгрес ще доведе до нови открития в областта на роботизираната хирургия, обмен на идеи и практика между колеги, а ролята на минималноинвазивната хирургия ще нараства в бъдеще. Ректорът пожела успех на форума и бъдещи професионални успехи на участниците.

17

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също поздрави участниците в конгреса и заяви, че научните медицински форуми са предпоставка за анализ на достиженията в конкретните специалности на науката, за обмяна на професионален опит, но и за експертни срещи, в рамките на които биват маркирани тенденциите и дискутирано бъдещето на съответната област в медицината. Той изрази увереността си, че това важи и за XI Европейски конгрес по роботизирана гинекологична хирургия. Министър Ананиев подчерта, че с провеждането на този конгрес в София още веднъж нашата страна демонстрира готовността на българските медици да се справят с предизвикателствата в сферата на роботизираната гинекологична хирургия.

19

В приветствието си министър Ананиев обърна внимание и на Центъра за компетентност по персонализирана медицина 3D и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия, финансиран от европейските структурни фондове. В края на своето приветствие министър Ананиев пожела успех на конгреса.

2

Над 350 специалисти и студенти по медицина от цял свят ще вземат участие в Европейския Конгрес по роботика SERGS 2019 София. По време на конгреса участниците ще станат свидетели на първото у нас излъчване на живо на 2 операции в 3D формат. Едната ще бъде робот-асистирана интервенция, която ще бъде извършена от екипа на проф. д-р Григор Горчев от Медицинския университет - Плевен, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров от Медицинския университет – Плевен.

25

Пленарни лекции ще изнесат водещи хирурзи от САЩ и Европа, а за първи път в европейския форум по роботика ще вземе участие и т.нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация.

3

По-рано през деня бе проведена пресконференция, на която проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицинския университет – Плевен и член на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия заяви, че провеждането на международния конгрес по роботизирана хирургия в София е негова и на проф. Горчев сбъдната мечта. По думите му, българската медицина заслужава повече такива форуми и водещо място на картата на световната хирургия и отбеляза, че той и екипът му няма да се уморят да работят в тази посока.

Медицинският университет - Плевен спечели домакинството на SERGS 2019: XI-ия Европейския Конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура. Проф. Славчо Томов е председател на научния комитет на форума. Проф. Григор Горчев, Почетен ректор на Медицинския университет – Плевен, е президент на конгреса в България.

 

55