Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха наградени лауреатите в Първия национален конкурс за млади поети „Златен Ас“

   
В Софийския университет бяха наградени лауреатите в Първия национален конкурс за млади поети „Златен Ас“

Ректорът на Софийския университет връчи първата награда на победителката в конкурса Стамена Дацева. Нейни подгласници са Петър Гаргов и Боряна Богданова.

Церемонията по награждаването на победителите в Първия национален конкурс за млади поети „Златен Ас“, организиран от вестник „България днес“, Софийския университет и академия „Поетическо изкуство“, се проведе в театралната зала в Ректората на Софийския университет.

5

Церемонията бе открита от Николай Пенчев, главен редактор на „България днес“, който поздрави присъстващите участници в конкурса и гостите на церемонията и заяви, че целта на инициативата е да покаже и да събере на едно място младите хора в България, които се занимават с поезия. Той подчерта големия интерес към конкурса и високото ниво на творбите.

Николай Пенчев благодари на съдействието на председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов и на Софийския университет. Голяма подкрепа за провеждането на конкурса е оказало дружеството „Геотехмин“.

В конкурса, който протече от 24 май 2018 до 24 май 2019 г., са участвали няколкостотин творби. Представените произведения бяха оценени от жури с председател Николай Дойнов.

1

Председателят на журито също поздрави младите поети и изрази задоволството си от добрите им творби. Той призова младите таланти да четат все повече поезия.

Председателят на Асоциацията на българските писатели Захари Стоянов изрази надеждата си, че младите поети ще бъдат сред тези, които ще пазят българския дух и българското слово. Той връчи втората награда на Петър Гаргов.

2

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи голямата награда на победителя в конкурса „Златния Ас“ на Стамена Дацева. Тя получи и специалната статуетка, изработена от скулптора Венелин Петков.

Проф. Герджиков благодари на всички, спомогнали за реализирането на новата инициатива и заяви, че в трудния път за духовността, е важно да има такива стимули за младите поети.

3