Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе отбелязана 90-годишнината от рождението на Исак Паси

   
В Софийския университет бе отбелязана 90-годишнината от рождението на Исак Паси

Почетната годишнина на големия български учен бе отбелязана с Четвърта годишна конференция Aisthetikos, организирана от Българското философско общество. В Централното фоайе в Ректората бе открита и изложбатаЕдин живот с книгите“. Експозицията може да бъде разгледана до 18 март 2018 г.

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, Соломон Паси, доц. Иван Колев, ръководител на Катедра „Философия“ към Философския факултет, преподаватели и гости.

Доц. Иван Колев поздрави присъстващите и отбеляза, че това е изложба за един от най-заслужилите наши колеги и учители, който е гордост не само за философската общност, но и за Университета.

Проф. Герджиков изрази радостта си, че се почита 90-годишнината на видния учен и интелектуалец и че изложбата поне отчасти представя огромното по обем творчество на проф. Паси, а също така и поредицата от библиотеки, които той е създал.

1

Ректорът отбеляза, че мястото, на което е изложена експозицията, е такова, че през него минават много преподаватели и студенти и по-младото поколение ще има възможност да види за какъв размах става дума – за голямо дело, лично дело и посочи, че в същото време проф. Паси е бил вдъхновител и на едно колективно дело, което продължава и до днес.

Проф. Герджиков откри изложбата и пожела всеки път да си спомняме за Исак Паси, когато отгърнем някоя от книгите, за които е допринесъл.

4

Соломон Паси благодари на Университета за отношението, което има към паметта на своите представители. Той припомни, че една от аудиториите в Алма матер носи името на проф. Паси и добави, че вече в продължение на осем години, под ръководството на доц. Иван Колев, творчеството на изтъкнатия философ непрекъснато бива съживявано.

В изказването си Соломон Паси подчерта, че за неговия дядо, неговия баща, за него самия, както и за други членове на семейството му, които са завършили Софийския университет, Алма матер е в много по-голяма степен техен дом, отколкото всяко едно от другите обиталища, които са имали.

5

Соломон Паси отбеляза, че му е много приятно да види как младите хора, които минават през Централното фоайе на Алма матер, където е разположена изложбата, се заглеждат с огромен интерес към неща, които са представени. Соломон Паси отправи искрената си благодарност към организаторите и ръководството на Софийския университет от името на цялото си семейство.

3
6