Начало / Новини / Новини и събития / V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“

   
V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“

В Дома на Европа в София започна двудневната V Международна конференция на катедра „Европеистика“ и „Жан Моне – Център за високи постижения“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата на настоящото издание на форума е „Съединението прави силата“, фокусирайки се върху българското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се осъществява със съдействието на програма „Еразъм+“ – Подпрограма „Жан Моне“ и на Фондация „Ханс Зайдел“.

Международната конференция бе открита от ръководителя на проекта „Жан Моне Център за високи постижения“ проф. Ингрид Шикова в Катедра “Европеистика“. Тя изтъкна пред присъстващите, че петото издание на научния форум е посветено на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и изказа специални благодарности от името на организационния екип на конференцията и академичния състав на катедрата към Програма „Еразъм +“ и Фондация „Ханс Зайдел“ за съдействието и подкрепата.

1-web11

Проф. Шикова добави още, че България има шанс да председателства ЕС в едно вълнуващо време, в което не само може да администрира, но да прояви креативност и иновативност: „Изборът на приоритети не беше лека задача, особено по отношение на европейската перспектива за Западните Балкани. Първоначално беше изключително трудно да бъдат убедени всички, че това е важен приоритет не само за България и страните от региона, но за цяла Европа, а защо не и за целия свят“.

Тя посочи, че началото на нашето председателство е било изпълнено с трудности, тъй като изискванията са били огромни, а в същото време очакванията към нас са били предубедено занижени като към малка и скоро присъединена към ЕС държава. Проф. Шикова припомни една стара испанска поговорка: „Ако загубиш богатство, губиш много, ако загубиш приятел - губиш още повече, но ако загубиш кураж - то тогава губиш всичко“, и заяви убедено, че българите не са загубили своя кураж, нито амбицията си. По думите й, поради тази причина България се е справила толкова успешно с възложените й задачи, особено по отношение на специалния приоритет – Западните Балкани.

5-web11

Тя обърна специално внимание за ролята на образованието, и в частност на университетските преподаватели и на студентите, за постигането на заложените цели. Тук проф. Шикова се позова на сентенция от Дантон, според която след хляба, най-важно е образованието и припомни думите на проф. Иван Шишманов, произнесени в далечната 1926 г.: „Осъществяването на един силен Паневропейски съюз изисква критически разум и размисъл на старите и опитните, но също така и горещата и непоклатима вяра на младите във възможностите за нейното осъществяване“.

3-web111

Присъстващите бяха поздравени и от Вибке Байхе от Фондация „Ханс Зайдел“.

Тя изрази радостта си, че Фондация „Ханс Зайдел“ изпълнява успешно заложените си цели, а именно да подкрепя държавните и неправителствените организации в осъществяването на един ползотворен трансграничен диалог. Според нея, доказателство за това е и разширяващата се с всяка година мрежа от чуждестранни лектори и експерти, участващи в публичните им събития и проекти. Г-жа Байхе уточни, че Фондация „Ханс Зайдел“ е една от четирите германски политически фондации, развиващи дейност у нас, като те са стартирали още през 1993 г., фокусирайки се върху въвеждането на европейските стандарти и развиването на административен капацитет в публичния и в частния сектор.

6-web111

Вибке Байхе изтъкна, че катедра „Европеистика“ е дългосрочен и важен партньор за фондацията и припомни, че през изминалата седмица съвместно са организирали студентска конференция в Софийския университет . По думите й, тя преминала изключително успешно.

Доц. Калоян Симеонов, ръководител на катедра „Европеистика“, благодари на участниците и гостите на конференцията. Той изрази надеждата си на това издание на научния форум да се разгърнат още по-ползотворни дискусии по темите на докладите. Той изказа благодарност на Фондация „Ханс Зайдел“, и специално на Вибке Байхе, както и на Дома на Европа за неизменната подкрепа като домакини на научното събитие. Доц. Симеонов изрази радостта си, че с всяка година броят на лекторите и държавите, от които идват, се увеличава и разнообразява и добави, че за пръв път им гостува участник от Унгария, присъства и бившият министър по европейските въпроси на Черна Гора.

4-web1111


Доц. Калоян Симеонов изтъкна сериозните постижения на нашето председателство, включително по отношение на заложения специален приоритет за Западните Балкани. Той увери присъстващите, че в управляващите има готовност предприетите мерки и действия да продължат и след изтичането на мандата ни.

Доц. Симеонов призова колегите си от Алма матер, представителите на други институции от България и от чужбина, както и студентите в залата, да бъдат активни в задаването на въпроси и коментарите си към докладите на конференцията. Пожела успешна и вдъхновяваща работа на всички участници във форума.

7-web11111

Лектори на двудневния международен форум са представители на университетските среди от Албания, България, Германия, Италия, Македония, Румъния, Холандия, Сърбия, Турция. Те ще обсъдят актуални европейски въпроси, сред които: устойчивост на трудовите пазари в ЕС, реформите в ЕС, европеизацията на Западните Балкани, уроците от разширяването и ротационното председателство и др.