Начало / Новини / Новини и събития / Успех за българския отбор на Международната олимпиада по химия

   
Успех за българския отбор на Международната олимпиада по химия

Българският отбор се представи изключително успешно на Международната олимпиада по химия, която се проведе от 19 до 29 юли 2018 г. в Прага и Братислава. В юбилейното 50-то издание на най-голямото международно състезание участваха над 300 ученици.

Тазгодишният ни национален отбор по химия бе в състав Петър Христов, ученик в 12 клас в Софийската математическа гимназия - златен медал; Евгени Стателов от 11 клас в Езикова гимназия-Пловдив - сребърен медал; Камен Петров, ученик в 11 клас в Националната природо-математическа гимназия-София - бронзов медал и Денислав Станчев от 12 клас в Природо-математическата гимназия във Велико Търново. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

1

Петър Христов е носител на златото за втора поредна година, след като спечели златен медал и на миналогодишната олимпиада в Тайланд.

От 2013 г. българските отбори се подготвят във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация "Америка за България". Това дава възможност на учениците да бъдат много по-конкурентноспособни в експерименталния кръг на състезанието.

На церемонията по награждаването присъстваха президентите на Чехия и Словакия, а следващата година състезанието ще се проведе Париж.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник в нея от състезанието в Чехословакия през 1969 г. Всяка година участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г. До момента страната ни има над 40 отличия.

2