Начало / Новини / Новини и събития / Университетската библиотека представя изложба, посветена на акад. Михаил Арнаудов

   
Университетската библиотека представя изложба, посветена на акад. Михаил Арнаудов

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Историкът на Алма матер“ в чест на акад. Михаил Арнаудов. Експозицията проследява неговата забележителна академична и социална дейност – виден обществен деец, преподавател, изследовател, а в периода 1935-1936 г. и ректор на Софийския университет.

Изложбата е част от поредицата инициативи на Университетската библиотека, посветени на 130-годишнината от основаването на Алма матер, а така също от празничната програма на Майските дни на културата в Университета. Тя бе открита от директора на Университетската библиотека, доц. Анна Ангелова, която накратко представи личността на проф. Арнаудов и подбраните в настоящата сбирка архивни и информационни материали, свидетелство за солидното интелектуално и академично наследство, оставено ни от видния български учен.

3

Доц. Ангелова изтъкна пред гостите на събитието някои от фактите, превръщащи интелектуалеца Михаил Арнаудов в едно от значимите имена в историята на висшето образование, научноизследователската дейност и духовния живот у нас през първата половина на ХХ век. Професорът е автор на над 50 монографии в областта на фолклористиката, литературната теория и етнографията, а така също и на историческото изследване за Софийския университет, където преподава 36 години, министър на просвещението, съден от Народния съд и оправдан.

1

 

Във фоайето на библиотеката е събрана представителна извадка от огромното по обем творчество на проф. Арнаудов, която проследява академичния му път от студентските години до края на преподавателската му дейност: дисертацията му, първите публикации, най-известните му трудове, книги с автографи и посвещения, включително неговото основополагащо изследване „История на Софийския университет”, започнато при встъпването му в ректорска длъжност и издадено през 1939 г. Посетителите ще могат да видят и ректорската огърлица, Оксфордския жезъл и други артефакти, предоставени от специално за събитието от Музея на Софийския университет.

9-a

Доц. Ангелова спомена и любопитни случки от неговата биография, показателни за силното му присъствие в тогавашния социален и интелектуален живот у нас, контактите му с Иван Шишманов, с редица други учени и творци, негови съвременници.

Репортаж на Телевизия "Алма матер":

1-a
5
6-a
4
7-a