Начало / Новини / Новини и събития / Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

   
Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2018/2019 г. беше обявен днес.

В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

3 905 новоприети студенти са се записали след първото и второто класиране. 18 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.

В третия етап на класирането са приети 926 студенти. От изчакващите 658 по-добро класиране след първите два етапа 246 души са класирани в по-желани специалности, а 412 са останали на същите позиции. На третия етап са класирани нови 268 кандидати.

Запълнени след първия и втория етап на класирането са специалностите „Психология“, „Публична администрация“, „Публични информационни системи“, „Английска филология“, „Арабистика“, „Китаистика“, „Японистика“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Компютърно инженерство“, „Туризъм“, „Право“, „Международни отношения“, „Комуникационен мениджмънт“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“, „Физическо възпитание и спорт“ и „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.

Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено в периода 25 – 27 юли 2018 г. включително.

Днес беше обявен и третият и окончателен етап на класирането за специалност „Медицина“. Записването на новоприетите студенти е от 25 до 27 юли 2018 г.

7 104 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 551 души са подали документи за класиране в специалност „Медицина“.

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Психология“. На второ място е „Комуникационен мениджмънт“, една от новите бакалавърски програми на Софийския университет, обучението в която ще започне през следващата учебна година. Третото място, както и през миналата година, заема специалността „Публична администрация“. На следващите места кандидатите са поставили „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Софтуерно инженерство“, „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.