Начало / Новини / Новини и събития / Трети семинар по генетика с международно участие - SGIP 2019 със специална сесия по биохимия и физиология на растенията

   
Трети семинар по генетика с международно участие - SGIP 2019 със специална сесия по биохимия и физиология на растенията

В продължение на три дни Биологическият факултет на Софийския университет е домакин на Третия семинар по генетика с международно участие - SGIP 2019 със специална сесия по биохимия и физиология на растенията. Семинарът се посвещава на 150-тата годишнина от основаването на Българската академия на науките и 75-тата годишнина от основаването на Съюза на учените в България.

Доц. Светослав Димов от Биологическия факултет откри третото издание на семинара по генетика и посочи, че тази година той се провежда със съдействието на секцията по Физиология на растенията и биофизика на растенията. По думите му, това обогатява семинара и е много полезно за него. Доц. Димов благодари на всички за интереса, който са проявили и за тяхното участие.

1

Директорът на Института по физиология на растенията и генетика доц. Румяна Василевска отправи поздравление към всички присъстващи на форума и подчерта, че той ще представи изследователската активност и постижения в областта на генетиката и физиологията на растенията. Според нея програмата свидетелства за богатия изследователски потенциал на българските учени, зад който се крият много работа, огромни усилия и почтена амбиция за достойно място в науката.

3

Тя изрази радостта си, че на форума присъстват представители на младите учени от Биологическия факултет и Института. „Всички ние можем да се обединим и работим заедно за развитието на българската наука“, подчерта доц. Василевска и допълни, че младите са бъдещето на институциите, а форумът е възможност техните идеи и способности да получат своята легитимация в академичната общност. От името на ръководството на института тя пожела успешна работа на семинара, който да положи основите на бъдещи успешни научни проекти и сътрудничества, ползотворни дискусии и срещи на всички участници в семинара.

7

Деканът на Биологическия факултет проф. Стоян Шишков приветства всички в Биологическия факултет и припомни, че много от тях са тръгнали по пътя на науката именно от този факултет. Той не скри радостта си, че присъстват различни поколения учени, представители на различни институции, което показва, че научната общност е задружна и може да прави важни за обществото прояви като този семинар. Проф. Шишков изрази задоволството си от развитието на семинара през годините и от нарасналия брой на участниците. Деканът пожела на добър час на семинара, успешна творческа работа и създаване на бъдещи контакти за съвместна работа.

5

Приветствия към участниците, пожелания за успех и продължаване на традицията поднесоха още акад. Атанас Атанасов, ръководител на Съвместния геномен център, проф. Севдалин Георгиев от Биологическия факултет на Софийския университет и проф. Любомир Стоилов – зам.-председател на Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България.

9

Организатори на семинара са Секция „Генетика“ към Съюза на учените в България съвместно с Биологическия факултет на Софийския университет, Института по физиология на растенията и генетика към Българската академия на науките, Българското дружество по генетика и геномика на човека и Секция „Физиология и биохимия на растенията“ към Съюза на учените в България.

10

SGIP 2019 е насочен към следните тематични области: Генетика на човека, Растителна генетика, Животинска генетика, Бактериална генетика, Молекулярна генетика, Молекулно клониране и трансгенеза, Биохимия и физиология на растенията.

Научният комитет на SGIP 2019 ще отличи най-добрите устни презентации с грамоти за най-добра статия, а постерните презентации с Грамоти за най-добър постер. Всички участници ще получат сертификат за участие.

11

В рамките на семинара ще се проведе и уъркшоп „Различни методи за получаване на компетентни клетки за целите на генното инженерство“, по време на който ще бъдат разгледани и детайлно дискутирани основните методи и протоколи за генериране на компетентни клетки E. coli. Ще бъде проведена практическа демонстрация на бактериална електропорация с Eppendorf Multiporator. Допълнително ще бъде обсъден изборът на подходящ щам за клониране и/или белтъчна експресия, стратегии за получаване на компетентни клетки с висока ефективност, както и методи за експериментално определяне на постигнатата трансформационна ефективност.

6