Начало / Новини / Новини и събития / Традиционен хепънинг на специалност „Публична администрация“

   
Традиционен хепънинг на специалност „Публична администрация“

В Аулата в Ректората на Софийския университет специалност „Публична администрация“ във Философския факултет проведе традиционния си хепънинг, с който отбелязва деня на специалността. На събитието бе връчена и наградата за студентско научно есе в областта на публичната администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Тази година темата е „Ролята на публичната администрация в сплотяването на общността“.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Философския факултет проф. дпсн Соня Карабельова, преподаватели и студенти. Специален гост бе министър-председателят на Република България Гълъб Донев.

1-2

Традиционният хепънинг се проведе за 17-ти път, а наградата „Лиляна Данева-Бризби“ за студентско есе в областта на публичната администрация се връчи за 23-ти път.

Доц. Албена Танева, ръководител на Катедра „Публична администрация“, откри събитието и заяви, че то е възможност за среща на всички, които създават „Публична администрация“ в Софийския университет – преподавателите, студентите – настоящи и завършили, ръководството на факултета и на университета, това е цялата общност, без която във всяка сфера от живота не би имало напредък.

1-1

Целта на тази ежегодна среща е да можем да отличим хубавото, с което в отминаващата академична година сме сътворили и бихме искали да запомним по този начин“, каза още доц. Танева и припомни някои ключови моменти от живота на специалността. Тя допълни, че катедрата е много активна, а преподавателите и студентите са организирали много неща, като част от изявите са техните научни форуми. Тя акцентира и върху дейността на студентския клуб „Публична администрация“, върху докторантите в специалността, върху активната публикационна дейност, говори за отличията и успехите на катедрата.

1-8

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се обърна с поздрав към гостите, преподавателите и студентите и заяви, че за него е удоволствие за пореден път да присъства на празника на специалност „Публична администрация“. Той подчерта, че причината да се отбелязват не само кръглите годишнини на специалността е, че това е една от най-важните специалности. Той обърна внимание, че един голям работодател на студентите – това е държавата и че във всички общини, в държавната администрация има глад за хора и за качествени кадри и че специалност „Публична администрация“ е тази, която запълва тази нужда.

1-9

Ректорът припомни, че по-рано през деня бе подписано Споразумение с Националната асоциацията на секретарите на общините в Република България , за да може местната власт да ползва възпитаниците на катедрата, а пък те да видят по-отрано къде да се реализират най-добре. Той обърна внимание върху дисциплините, които изучават студентите в специалността и заяви, че те се реализират добре, защото има нужда от такива хора.

1-4

Накрая проф. Герджиков пожела на катедрата и специалността още много успехи и пожела на държавата да направи всичко възможно студентите от „Публична администрация“ да отидат на място, което да е и приятно за работа, и полезно за обществото.

Поздрав към всички поднесе и деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, която заяви, че това, което катедрата и специалността правят, е нещо изключително важно, защото са утвърдили една традиция, показваща, че са изключително ангажирани със студентите – не само предлагат високо качество на образованието, но и да ги стимулират, вдъхновяват да изразяват най-доброто от себе си. „Това е много важно от гледна точка на реализацията на човешкия потенциал. Ние в Университета, и в нашия факултет сме привилегировани, защото работим с най-добрите студенти в България и се гордеем с тях. И сме много щастливи от факта, че те наистина се реализират много успешно“, каза още проф. Карабельова.

1-10

Тя подчерта, че колегите от катедрата са най-активните във факултета, имат своята позиция, която отстояват на различни нива. Деканът на Философския факултет обърна внимание и на работата и инициативите на студентите: „Щастливи сме и удовлетворени от това, че имаме такива млади колеги, които имат възможността да покажат не само в университета, но и след реализацията си – в обществото, а някои от тях и извън България, колко успешни са те и като хора – не само като образование, изследователи, хора, които добре се реализират в своята професия, но и хора с активна гражданска позиция“.

1-6

Обръщайки се към младите си колеги, проф. Карабельова им пожела да бъдат все така активни, да не се страхуват да предизвикват преподавателите си и да бъдат смели в мечтите си и им пожела успех.

В рамките на празника слово произнесе и проф. Тодор Танев, който отбелязва 40 години, откакто преподава в Софийския университет. Проф. Танев е бил ръководител на катедрата, заместник-декан на факултета, министър на образованието и науката, носител на Почетния знак със синя лента на Софийския университет, носител на наградата „Питагор“.

1-11

Като се върна назад през вековете, той припомни личности от световната история, както и хора на духа, представяли България, говори за работата на Стоян Омарчевски за образованието, за духовността. Проф. Танев акцентира и върху темата защо „Публична администрация“ е във Философския факултет в Алма матер: „Близо е до философията и културологията – защото това прави духа. Да бъде близо до социалните науки, защото с тях мерим това, което сме направили в публичната сфера. Трябва да бъдем близо до политическите науки, защото не можем да бъдем далече от тях, както и от европеистиката. И, разбира се, близки до закона, правото и икономиката“.

1-15

В рамките на празненството студенти от първи до четвърти курс представиха по атрактивен начин тяхното виждане за специалността.

1-12

Министър-председателят на Република България Гълъб Донев се обърна към студентите и им благодари за поканата да участва в тяхното тържество, за това, че го направиха съпричастен към техните изживявания. Премиерът припомни за посещението на студентите в Министерския съвет и заяви, че е имало какво да чуе и научи от тях, както и те да научат от него.

1-18

Той обърна внимание, че е впечатлен от представянето на студентите, че те държат на качеството на знанията, на практиката, която провеждат. Доброто управление е невъзможно без добра администрация, без компетентни, безпристрастни и мотивирани държавни служители, каза премиерът и акцентира върху мисията и смисъла да си служител на държавата. Според него работата за държавата е несравнима с всяка друга работа, защото може и да не носи високо заплащане, но предлага шанс за всеки, който намира смисъл в това да служиш на хората.

1-13

Гълъб Донев поздрави ръководството на катедрата и нейните възпитаници и отбеляза техния принос при разработването на важни стратегически и управленски документи. В словото си премиерът беше категоричен, че достойнството на хората от държавната администрация – личностно и професионално – трябва да бъде уважавано и защитавано. „Всяка една администрация и всеки един служител са неразривна част от държавата и обществото, а не са „инструмент за поръчки“ на една или друга политическа партия“, заяви министър-председателят.

Гълъб Донев заяви пред студентите, че вратите на Министерския съвет винаги ще бъдат отворени за тях. Той подчерта, че с тяхното желание за развитие, да надграждат това, което са научили да променят света, с желанието им да правят добри неща, ще бъдат добре дошли не само в Министерски съвет, а във всяка една българска администрация. По думите му няма успешна държава, нито успешно общество без своята администрация.

1-21

В рамките на празника беше връчена и годишната награда за студентско научно есе „Лиляна Данева-Бризби“ в областта на публичната администрация на тема: „Ролята на публичната администрация в сплотяването на общността“. Наградата е със статут на ректорска награда, а журито се състои от ръководителя на катедрата, носителя на наградата от предходната година, представител на администрацията на Министерски съвет и представител на ректорското ръководство. Тази година участниците в конкурса са 11. Доц. Танева подчерта, че конкурсът е анонимен и есетата на участниците са били изключително добри и говори за работата на журито, както и че тази година решението кой да вземе наградата е било взето много трудно, особено между есетата с номер 6 и 8.

1-22

Наградата бе връчена на Илля Михов от втори курс “Публична администрация“ с есе номер 6. Той получи наградата от Джон Бризби. Всички участници получиха диплом за участие в конкурса. Джон Бризби и неговото семейство инициират през 2001 г. награда за научно есе в областта на публичната администрация на студент от Софийския университет на името на тяхната майка, Лиляна Данева-Бризби като личност, стремила се към съхраняване на свободния дух и посветила живота си на служба на обществото и отстояване на неговите демократични идеали. Статутът на наградата е изготвен в тясно сътрудничество с ръководството на новата тогава специалност „Публична администрация“. Наградата е утвърдена със статут на Ректорска награда за студентско научно есе по Публична администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Семейство Бризби осигурява финансовата премия за наградата в размер на 500 британски паунда, връчвани ежегодно на специална церемония.

1-5

Джон Бризби изрази радостта си да присъства отново на церемонията и да връчи наградата на името на неговата майка. Той заяви, че тази година се отбелязват сто години от рождението й и разказа накратко за нейния живот, за именитите й предци и за тяхната дейност. Той пожела на всички студенти успех на изпитите и по-важното – успех в живота и кариерното им развитие.

1-23

Носителят на таз годишната награда на Бризби Илля Михов също поднесе своя поздрав и не скри вълнението си от полученото отличие. Той заяви, че е от Украйна и че е много щастлив, че от 2021 г. България е неговият дом. По думите му тук е намерил огромна подкрепа и от страна на преподавателите, и от колегите си. Той подчерта, че всички те са много важни за него и изрази увереността си, че може да допринесе за България със своята работа.

1-7

Илля Михов пожела успех на своите колеги и изрази увереността си, че има сред тях такива, които са по-добри от него и могат да спечелят следващия път.

1-24

Празникът завърши с връчване на грамоти от името на катедрата на изявени студенти и от името на Студентския клуб по Публична администрация.

1-20