Начало / Новини / Новини и събития / Среща на международните партньори по Проект „Евразия – развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“

   
Среща на международните партньори по Проект „Евразия – развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ бе домакин на първата обща среща на чуждестранните партньори по проекта „Евразия развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“, финансиран по програма „Еразъм+“, „КД2 – Създаване на капацитет в областта на висшето образование“.

В международния проект участват девет научноизследователски института – по два от Индия и от Китай и пет европейски – от България, Италия, Полша, Франция и Великобритания.

Софийският университет изпълнява основната координационна роля в рамките на тригодишния период на изпълнение на проекта (1017 – 2020), като негови партньори са: Ягелонският университет в Краков (Полша), Университетът в Катания (Италия), индийските Глобален университетДжиндал(Jindal Global University) и Symbiosis Law School Pune; китайските университети Guandong University of Foreign Studies и Beijing Foreign Studies University; The Language Company (Великобритания) и Версайският университет Сен Куентин ен Ивелин (Франция).

8-a111

По време на гостуването си в София представителите на партниращите си европейски и азиатски институции участваха в интензивна четиридневна програма с презентации и фокусирани работни обсъждания върху ключови въпроси и задачи по отношение на изпълнението на проекта до момента и възможностите за неговото развитие в бъдеще.

Официалното откриване на срещата се състоя на 22 май 2018 г. в Ректората на Софийския университет, като свои приветствия и кратки въведения към българската перспектива и участието в „Евразия“ направиха проф. Мария Стойчева, заместник-ректор на Алма матер и ръководител на проекта, Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК у нас, и проф. Александър Федотов, директор на Центъра по източни езици и култури към Алма Матер.

3-a22
5-a222

В рамките на откриването представителите на деветте партньорски институции имаха възможност накратко да запознаят колегите си с дейността и приоритетите на своите организации. Придържайки се към тематичната проектна област „Евразия – развитие на нови програми по европеистика във висши учебни заведения в Азия“, презентаторите поставиха фокус върху научната и образователна дейност в направлението „Европеистика“, реализирано или планирано в съответната институция.

2-a2222

Софийският университет бе представен от проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии и ръководител на програми в бакалавърска и магистърска степен, имащи пряко отношение към процесите и политиките за евроинтеграция, икономическо сътрудничество и междукултурен обмен, инициирани от Европейския съюз.
Следваха презентациите на участниците от Полша, Италия, Индия, Китай, Великобритания и Франция.

6-a22
7-a22

Важен акцент в програмата бе провелата се на 23 май церемония по подписването на споразумение за активно и пълноценно сътрудничество в изпълнението на проекта „Евразия“ между Софийския университет като координатор на дейностите по проекта и домакин на срещата и партньорските институции от Европа и Азия.

ж-1ж

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, посланикът на Република Индия у нас г-жа Пуджа Капур, съветникът по културните въпроси към Посолството на Република Китай у нас г-н Гу Хонсин, зам.-ректорът на Алма матер и ръководител на проекта проф. Мария Стойчева, както и представителите на всички партньорски академични институции.

Проф. Герджиков приветства чуждестранните си колеги с добре дошли в най-старото висше училище в България. Ректорът изрази радостта си и високите си очаквания към резултатите от реализацията на проекта и призова всички участници за сплотена, мотивирана и ползотворна работа и занапред.

16-22.05.ggg

Своите приветствия и подкрепа към мащабната инициатива изказа и посланикът на Индия г-жа Пуджа Капур. Тя поздрави организаторите за привличането на толкова много и авторитетни академични организации от различни краища на света, като по отношение на индийското участие г-жа Капур изтъкна лидерското място на Jindal Global University и на Symbiosis Law School Pune сред висшите институти в Индия. От своя страна, тя потвърди готовността на Посолството на Индия да сътрудничи активно в реализацията и разгръщането на проекта и установяването на още по-трайни и благоприятни отношения между страните от Европейския съюз и Република Индия.

4-22.05.ggg
9

Съветникът по културни въпроси към посолството на Китай у нас г-н Гу Хонсин се обърна към присъстващите с думите, че за него е радост да бъде част от тази тържествена церемония и посочи, че Китай, Индия и ЕС са три важни световни сили, три големи пазара и три исторически цивилизации. По думите му, отношенията между Китай и ЕС са изключително важни, а развитието им носи взаимни ползи, допринася за глобалния мир и просперитет. В изказването си г-н Гу Хонсин обърна внимание на значението на добрите отношения между ЕС и Китай и посочи, че те споделят общ език, а обменът и връзките им в областта на икономиката и търговията винаги са били в основата им и трябва да продължат да се развиват в бъдеще.

8

Отношенията между държавите се дължат на близките контакти между хората, подчерта Гу Хонсин, а културният обмен е от важно значение за взаимното разбирателство и партньорство между ЕС и Китай. Той изрази радостта си, че образованието, науката, културата и технологиите са водещите аспекти на отношенията между Китай и ЕС и подчерта важната роля на България в тях. В края на изказването си той пожела успех на инициативата и изрази увереността си, че тя ще изгради здрава връзка между участващите университети и ще съдейства за развитие на нивото на преподаване и на научните изследвания.

1-23.05.2-gggg