Начало / Новини / Новини и събития / Спектакълът „Септември“ започна своето международно турне

   
Спектакълът „Септември“ започна своето международно турне

Спектакълът „Септември“ от програмата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ „Българската литература за българското усещане“ започна успешно своето международно турне с представянето на Международния театрален фестивал „Зломваш“ на 3 май в Прага, Чехия.

Рецензията за спектакъла от чешката критика е повече от обещаваща. Спектакълът не оставя равнодушни нито публиката, нито театроведите, събрали се в подземията на Прага, за да слушат гласа на революцията.

„Десетки зрители в тухленото подземие на литературното кафене на улица „Жетоезова“ имаха възможност да видят чешката премиера на спектакъла „Септември“.

Пространството, избрано от организаторите на фестивала и авторите на пърформънса заради дълбоките исторически корени и автентичната атмосфера на тухлените стени, завладява осмелилите се да влязат със силно чувство за принадлежност, за род, за минало, всичко онова, което можем простичко да наречем родолюбие. Дума, която забравяме да използваме, а подсъзнателно търсим в отчужденото си съвременно ежедневие.

Pic 2-1

„Септември“ е изповед за историята на един свободолюбив народ, бягство от сянката на миналото, към обещанията за светло бъдеще. Човекът, стиснал две тухли в ръцете си, тухли, които за него са и труд, и оръжие, и хляб, и кръст, и гроб. Потта и сълзите се превръщат в кръв, лудостта - в невинна усмивка. В непосредствена близост зрителите в детайли виждат изпаряващите се пот-сълзи-кръв от семплите дрехи, с които човекът приближава до тежкия път за извоюване на свободата.

Спектакълът започва с впечатляващо въведение на зрителя в историческия ход на събитията, в които актьорът влиза с тежки обувки, чиито стъпки създават необикновен ритъм и силна динамика на спектакъла. Арсов сменя темпото на своя бяг, вслушвайки се в него, дишайки с него, музицирайки своя химн на революцията. Запалените свещи на парапета на малкото прозорче над него са луната, която се оглежда във водите на кървавата река, вътрешната църква на човека, избягал от институцията на религията и от апарата на държавата. Гони го собствената му сянка.

Pic 4-1

Арсов майсторски преминава от български на английски, понякога спира и прекъсва представлението без да е ясно дали това е планирано или просто в този миг актьорът е толкова уморен, че не можеше да продължава в своя бяг. Зрителят остава изненадан, обезоръжен и се предава в момента, в който в пространството зазвуча Молитвата на Марта Кубишова, Молитвата на чешката Нежна революция.“

Венди Драбкова, „Българското родолюбие в тухленото подземие“

„Гръбначен прешлен“ 03/05/2018

Спектакълът „Септември“ по Гео Милев предстои да бъде представен на Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Збоншин, Полша. Главна роля в него има вокалистът на група „Атлас“, композитор и дългогодишен актьор на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ Георги Арсов. Зад гърба си Георги има десетки участия на международната театрална сцена и е познат на международната публика с ролите си на Хамлет, Ричард III, Ромеo, Едгар и др. Само на 24 години, носител на Наградата за най-добра мъжка роля на Международния театрален фестивал в Печ, Унгария (2016) и нееднократен носител на наградата „Алтер“.

„Септември“ е дипломният пърформънс на Георги Арсов за завършване на двугодишната квалификация „Авторски театър“ в Софийския университет.

Програмата „Българската литература за българското усещане“ включва още „Живот и слово праведного Климента“ по словата на Св. Климент Охридски (2016), „Дядо Йоцо гледа“(2017) по Иван Вазов и „Албена“ по Йордан Йовков (2013).

Проектите по програмата „Българската литература за българското усещане“ се осъществяват благодарение на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер.

Pic 6-1