Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет е домакин на 19-та международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера

   
Софийският университет е домакин на 19-та международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера

От 22 до 26 юли 2019 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на 19-та международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера. ( The 19th IEEE International Conference on Software Quality, Reliability, and Security (QRS 2019)) . Във форума участват над 300 изследователи, представители на 25 държави от целия свят.

Конференцията бе открита в Аулата на Ректората на Софийския университет. Участниците и гостите бяха поздравени от проф. д-р Красен Стефанов от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Той отбеляза, че за България е чест да бъде домакин на толкова значима и голяма конференция.

1

Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева изрази задоволството си, че конференцията се съфинансирана от Националната научна програма Национална научна програма "Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността".

Тя подчерта важността от финансирането на науката и споделянето на научните резултати с младото поколение изследователи. Г-жа Ангелиева изрази радостта си да види толкова много студенти на конференцията и подчерта, че именно това е една от целите на Министерството на образованието и науката.

4

Заместник-министърът изрази задоволството на министерството да е съорганизатор и подчерта актуалността и важността на темата, която е в дневния ред на правителството не само на България. „Вярвам, че предизвикателството се отнася към киберсигурността на правителството и административните системи, но също и на всички изследователски системи и институции“, посочи Ангелиева и добави, че това е приоритет и на Европейската комисия за новия програмен период. Тя отбеляза, че в новата програма „Дигитална Европа“ изкуственият интелект и киберсигурността ще бъдат двете основни теми.

Заместник-министърът на образованието посочи, че конференцията ще събере редица специалисти в сферата, но също така ще отвори нови възможности за младите хора, които започват сериозни изследвания в тази област.

3

В края на изказването си тя отправи своите пожелания за мотивация и вдъхновение по време на конференцията и изрази очакванията си за конкретни предложения за подобряване на киберсигурността в България.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков също поздрави присъстващите и отбеляза, че разнообразните теми във форума дават възможност на работещите в сферата, на изследователите в университетите да представят работата си и да обсъдят опасностите, с които се сблъскваме и начините да ги предотвратим и да създадем сигурни, защитени системи. „Скорошните критични събития в нашата държава показват колко е важно да се дискутират теми като софтуерна чувствителност, софтуерно проникване, сигурност и превенция. Трябва да сме подготвени и конференции като тази дават възможността да се обмени опит и да бъдем по-наясно с технологичните опасности“, посочи проф. Герджиков.

6-1

Ректорът изтъкна, че конференцията е важна също за подкрепата на младите таланти в IT сферата. Софтуерната сигурност, безопасността на системите на индустрията, бизнесът, държавната администрация и ежедневният живот не са възможни без внимателно софтуерно изпитване, каза още той и изрази радостта си, че третото IEEE международно състезание по софтуерни тестове се провежда паралелно с научната конференция QRS 2019. Така участниците ще имат възможността да научат нови техники, да приложат истинско тестване и да се състезават с други специалисти.

5

В края на изказването си проф. Анастас Герджиков изрази надежда всички гости да имат време да опознаят културното и историческо наследство на България. Той благодари на организаторите и на всички за подкрепата и усилията. Ректорът пожела успех на участниците, приятен престой в София и бъдещи постижения.

8

Проф. Уонг поднесе приветствие от името на организационния комитет и разказа накратко историята на конференцията. Той благодари на всички, свързани с организацията на събитието. Проф. Уонг благодари на всички за участието и изрази надежда да се насладят на програмата, която е подготвена, както и на красивата София.

Научният форум предоставя на инженери от индустрията и учени от академичните среди от цял свят платформа, на която да демонстрират своите последни резултати и най-добрите и ефективни техники за развитие на качествени, сигурни и надеждни системи. Конференцията е възможност за академичната общност първа да се запознае с областите, които са от решаващо значение за софтуерната индустрия и най-вече с тенденциите в особено актуална област на киберсигурността.

7

Основните организатори на конференцията са от САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Тайван и Китай.

Конференцията ще даде възможност на българските студенти да се запознаят по-отблизо с най-актуалните софтуерни технологии и да премерят сили в уникално състезание с техни колеги от най-добрите световни университети.

По време на събитието в Аулата на Софийския университет участниците и гостите ще имат възможност да се срещнат с официално поканените лектори: д-р Соломон Паси, България (президент на Атлантическия клуб на България), който ще представи теоретично решение за преодоляване на недостатъците и парадоксите на изборната демокрация чрез симулиране на компютърен модел или как да се постигне глобално щастие чрез i-Демокрация, където „i-“ означава информирана; с д-р Дейвид Шепърд, САЩ (главен редактор на списание „Системи и софтуер“ в САЩ), който ще представи темата „Изследване, ориентирано към създаване на нови продукти“; с Барбара Гутман, САЩ (мениджър на Националния институт за стандарти и технологии в САЩ), която ще говори за „Качество на софтуера и цифрова криминалистика“.

По време на QRS 2019 ще се проведат две съпътстващи мероприятия: софтуерно състезание за студенти за тестване и откриване на пропуски в сигурността и обучения от водещи специалисти в сферата на киберсигурността.

10

Участието на българските учени и студенти в конференцията се подкрепя от Факултета по математика и информатика на Софийския университет, както и от Националната научна програма "Информационни и комуникационни технологии за унифициран дигитален пазар в областта на науката, образованието и сигурността" (ИКТвНОС) и проекта „Университети за Наука, Информатика и Технологии в електронното общество“ (УНИТе) с номер BG05M2ОP001-1.001-0004 .

ПРОГРАМА

Репортаж на Добромир Видев за предаването "12+4" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио: тук