Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет бе домакин на церемонията по награждаване на финалистите в CodeIT 2018/2019

   
Софийският университет бе домакин на церемонията по награждаване на финалистите в CodeIT 2018/2019

В Аулата на Софийския университет се състоя награждаването на победителите в тазгодишния конкурс по програмиране CodeIT. През този състезателен сезон в него взеха участие над 200 младежи от 17 държави. Конкурсът се организира от софтуерната компания „Мусала Софт“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За първа година състезанието излъчи двама победители - Мартин Копчев от 9 клас при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и Антъни Господинов от 11 клас в ПМГ "Атанас Радев" и Школа по информатика „Шикови“, гр. Ямбол. В класирането CodeIT Junior 2018-2019 на първо място е Юлиян Славчев от София.

7

Грамоти и награди на всички финалисти бяха връчени от академични, институционални и бизнес партньори на състезанието.

6

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства присъстващите в Аулата и благодари на всички участници, на учителите и директорите, на партньорите и организаторите. Той подчерта, че Софийският университет е партньор от много години на това състезание, както и на други инициативи на „Мусала Софт“. Проф. Герджиков им благодари за подкрепата на младите таланти, които след това стават и студенти в Софийския университет.

5

Доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Алма матер, отбеляза, че за него е огромна чест да присъства на церемонията, благодари на Елена Маринова и екипа на „Мусала Софт“ за всичко, което правят в областта на ИТ, където условията и ръстът на тази индустрия спрямо всичко останало в страната са най-сериозни и най-видни.

„Много малко потупване по рамото е достатъчно, за да запали този огън, който е в техните очи и те да направят чудеса след това. Това е нещо уникално, много важно и трябва да бъде насърчавано“, посочи доц. Първанов. Той допълни, че работата в ИТ сферата позволява на младите да останат в България и да допринесат за развитието на страната ни и благодари на всички, участници, учители и родители за техните усилия.

Snimka 2_Finalisti CodeIT 2018-2019

Снимка: "Мусала Софт"

В рамките на събитието бе прочетен поздравителен адрес от името на президента на България Румен Радев, който е и патрон на състезанието. В него той посочва, че за поредна година CodeIT затвърждава своята репутация на най-престижния частен конкурс по състезателно програмиране с международно участие в България. По думите на президента Радев, той е чудесна възможност за изява на множество перспективни български и чуждестранни кадри в областта на информатиката, повишавайки общественото внимание към техните иновативни решения и неоспорим талант. Той приветства всички организатори и ментори в състезанието и посочва, че е уверен, че благодарение на усвоените конкурентни умения и натрупан професионален опит, водещ към нови идеи и решения, състезателите в CodeIT 2018/2019 г. ще имат много бъдещи възможности да допринесат за развитието на науката и високите технологии в страните, които представляват.

4

По традиция всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Тази година топ гуру в състезателното програмиране бе Скот Ву. Той изнесе обучителна лекция за финалистите и се състезава с тях. Скот Ву е трикратен златен медалист на IOI, а през 2014 г. е на първо място в олимпиадата. Учил е в „Харвард“, а със състезателно програмиране започва да се занимава през 2009 г.

1

Партньори и спонсори, осигурили наградите и оказали подкрепа за реализацията на CodeIT 2018-2019, са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Факултетът по математика и информатика, Русенският университет „Ангел Кънчев“, , Техническият университет - София и Факултетът „Компютърни системи и технологии“, Американски университет в България, Българската академия на науките и Института по математика и информатика, Школа „А&Б“ - Шумен и Школа по програмиране "Шикови" - Ямбол; Столична Община, Американска фондация за България, Фондация „Миню Балкански“, ASBIS и Prestigio, AMG Publishing, Area 52 Trampoline Park и Colliers, Brother, Вагон, Ciela, Samsonite, Винарна Edoardо Miroglio, ERP и ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTER, Leanplum, Premier Luxury Mountain Resort (Банско), Парк Хотел МОСКВА, Куриерска компания Rapido, Спорт Депо, Самсонайт, СилвърСтар и Mercedes-Benz , Ubisoft, Фрекълз , Аз мога тук и сега

CodeIT е един от първите частни конкурси по състезателно програмиране в света. Създаден през 2000 г. като национално състезание, днес CodeIT събира стотици участници от България и света. 6 онлайн кръга, 12 финалисти, много партньори, един грандиозен финал и един вдъхновяващ ИТ гуру всяка година. CodeIT е най-елитният частен национален конкурс по информатика в България. Състезанието протича ежегодно в 6 задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ Асоциации и водещите образователни институции в България. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през сезона, а финалният кръг и награждаването на участниците в конкурса се провежда под патронажа на Президента на Република България. Почетен председател на журито в конкурса е Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика /IOI/ и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика, България 2017.