Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата“

   
Премиера на книгата на Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата“

В Софийския университет се състоя премиерата на книгата „Атентатът срещу папата“. Авторът Джузепе Консоло, адвокатът на Сергей Антонов – българина, който заедно с Тодор Айвазов и Жельо Василев бе обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г., лично представи творбата си в Конферентната зала в Ректората.

Събитието бе организирано от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, Българското дипломатическо дружество, Националната асоциация за международни отношения и Международния институт за сигурност и сътрудничество. То се проведе в рамките на традиционните Майски дни на Университета.

Ь-7

На премиерата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов и автор на предговора на книгата, Филип Боков, председател на Българското дипломатическо дружество, Чавдар Минчев председател на Националната асоциация за международни отношения, Румен Петков, председател на Международния институт за сигурност и сътрудничество, Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов, посланикът ни в Италия през 80-те години Райко Николов, управляващият посолството на страната ни в Италия през същия период Людмил Попов, апостолическият нунций Анселмо Пекорари, дипломати, юристи, преподаватели.

1-a1

Изпълняващият длъжността директор на университетското издателство "Св. Климент Охридски" проф. Валери Стефанов заяви, че за Университетското издателство е чест да издаде книгата на проф. Консоло. По думите му, това е форма на разбираемо доверие, тъй като проф. Консоло освен дългогодишен приятел на България е и почетен доктор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Стефанов благодари на съорганизаторите на събитието, както и на организациите, спомогнали за осъществяване на начинанието.

4-a1

Проф. Стефанов отбеляза жеста на издаването на книгата и на гостуването на проф. Консоло като акт на припомняне на тези събития и продължаващ процес за изчистване името на България от онази стигматизация, която е наложена преди почти четири десетилетия. Той определи книгата като инвестиция в положителния образ на България. В нея освен съдебната сага е направено много добро описание и на общия геополитически фон, на който се развива процеса, посочи Стефанов. По думите му проф. Консоло с много точен поглед е вписал събитието в контекста на геополитическия сблъсък на ръба на 80-те години на миналия век.

Ь-1

В книгата на проф. Консоло има сблъсък между доброто и злото, въплътен в двамата основни герои – папа Йоан Павел II и атентаторът Мехмет Али Агджа. „За мен е изключително интересно, че авторът успява да изгради убедителни портрети на тези два персонажа и да покаже силата на доброто. Това е посланието на книгата“, допълни проф. Стефанов. По думите му, „Атентатът срещу папата“ показва мощта на един силно вярващ човек, но и принципната мощ на доброто. „Ако в света все още съществуват съмнения относно така наречената българска следа, то нека тези съмнения да бъдат приключени ако не с тази книга, то поне с жестовете, които самият папа Йоан Павел II приживе направи по отношение на България“, каза проф. Валери Стефанов.

5-a1

Председателят на Българското дипломатическо дружество Филип Боков определи събитията от 1981 г. и последвалия процес като част от заключителните акорди на Студената война. Книгата показва до каква степен в онези условия масираната пропаганда можеше да оказва въздействие върху общественото мнение, каза Боков и допълни, че може да се направи аналогия с днешното време, когато пропагандата оказва не по-малко влияние върху обществата. Филип Боков посочи, че книгата е повод и да си спомним, че имаше такъв човек като Сергей Антонов, чиито живот беше съсипан в разгара на Студената война.

7-a1
6-a1

Книгата на проф. Джузепе Консоло „Атентатът срещу папата“ сигурно не слага точка, но обезсилва окончателно аргументите на привържениците на т.нар. българска следа, отбеляза президентът (2002 – 2012) Георги Първанов. Той посочи, че изданието е ценно, защото е най-силното нещо, което се е появило по т. нар. българска следа. Книгата е убедителна със своя дълбок, силен и безпощадно точен анализ не само на процеса, но и на онова трудно и сложно време, в което той се състоя, каза Първанов. Той изрази признателност към проф. Консоло за неговия висок професионализъм, за мъжеството, силния характер и непоколебимата ангажираност, която е имал през цялото време.

8-a1

Проф. Джузепе Консоло, силно развълнуван от изказванията и от топлото посрещане в Софийския университет, изказа благодарности на присъстващите за проявеното уважение и внимание към него. Обърна се специално към президента Георги Първанов за написания от него предговор към българското издание, към Румен Петков, спомогнал за подобаващото представяне на книгата в България, към проф. Валери Стефанов, приел изключително сериозно каузата, а така също и на присъстващите посланици и редица други негови приятели и съмишленици в каузата.

d-1

Според Консоло, мисията на неговата книга е да убеди новите поколения, че трябва да са благодарни, че описаните в нея събития са се случили именно по този начин. Следващите поколения трябва да помнят и да се позовават на случилото се след 13 май 1981 г. Поемането на защитата на толкова тежък процес като този на Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Жельо Василев е било изключително трудна задача и фактът, че най-накрая той е завършил положително, вероятно се дължи само на силната воля и упоритост на защитата. „В момента не говоря като защитник на Антонов, а като защитник на правото и на конституцията“, каза проф. Консоло.

Той припомни Член 27 от Италианската конституция, според който никой не е виновен, докато не се стигне до присъдата, недвусмислено доказваща вината му. В онези времена правото и справедливостта са били силно застрашени. За Консоло правото е свещено, тъй като човек, който живее без закони, е в плен на своите инстинкти.

Професорът допълни, че по време на процеса са успели да поддържат добри взаимоотношения с Ватикана и същевременно да доведат до положителен край случая "Сергей Антонов". Той описа ситуацията след 13 май 1981 г. като драматична. Адвокатът посочи, че единственият политик, който помага много на България в този момент, е Джулио Андреоти.

12-a1

Джузепе Консоло учи право в Катания, където завършва с отличен успех. Започва научната си кариера като асистент в университета в Катания. Получава множество стипендии и национални отличия. Занимава се с морско, международно финансово право и конституционно право. Професор е по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим. Съчетава научните си интереси с практиката като адвокат. Благодарение на него са установени контакти с университети в Италия.

През 2016 г. проф. Консоло бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по предложение на Юридическия факултет на Алма матер.

Една година по-рано той изнесе публична лекция на тема „Произход на правото и презумпцията за невинност според чл. 27 от италианската конституция – делото „Антонов“ и атентатът срещу папата в светлината на Конституцията на Италия“.

Историята за атентата срещу папа Йоан Павел II, за Али Агджа и „българската следа“ така, както не е разказвана досега. Разказвачът е Джузепе Консоло, адвокатът на Сергей Антонов – българина, който заедно с още двама свои сънародници е обвинен, че е съучастник в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.

Разследването и разгорещените спорове по този въпрос ще бъдат запомнени като „процеса на века“.

Авторът проследява историята, изпълнена със сценични обрати, която се развива на фона на деликатна политическа обстановка – последната опасна фаза на Студената война.

Герои в книгата са представители на тайните служби от цял свят, спекуланти, терористи, тайни агенти, разследващи журналисти от световна величина, интриганти и дори един покаял се каморист.

Накрая тайната „Али Агджа“ е разкрита.