Начало / Новини / Новини и събития / Предприемачи от Силициевата долина гостуваха на Софийския университет

   
Предприемачи от Силициевата долина гостуваха на Софийския университет

В Ректората на Софийския университет се проведе дискусия с участието на предприемачи от Силициевата долина и Tech Valley. Норман Винарски, Майкъл Марвин, Джейми Уилямс, Лари Бийл, Богомил Балански, Дафина Тончева и Васил Терзиев изнесоха лекции и участваха в дискусия за инвестициите, предприемачеството, стартиращите компании и образованието.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфзн Николай Витанов приветства гостите и благодари на организаторите от Българския център по предприемачество и на колегите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Той представи успехите на Софийския университет в сферата на образованието и изследванията в областта на информационните технологии в България.

1

Проф. Витанов подчерта, че Софийският университет успешно популяризира своите научни открития и изгражда връзки с компании в сферата на информационните технологии, биологията, физиката, химията и други.

Заместник-ректорът изрази надеждата си присъстващите да научат рецептата за създаването на успешни стартъп компании в областта на компютърните технологии.

Лари Бийл, който е инициаторът на проекта, също приветства гостите. Той е основател на фондация Inter Culture, която финансира проекта. Лари Бийл работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери. Автор е на учебник по финанси.

2

Неговата идея за настоящото събитие е да създаде мост между България и Силициевата долина, като покани едни от най-успешните предприемачи от Сан Франциско в София. Според Лари Бийл този диалог и личен контакт ще бъде ценен и вдъхновяващ за младите предприемачи.

Лари Бийл представи идеята си за създаване на офис на Силициевата долина в София, чиято цел ще бъде да установи партньорства с млади предприемачи и с институции като Софийския университет, за да се осъществи обмен на образование, менторство и финансиране.

Според Лари Бийл предприемачеството е инвестиция в бъдещето, която създава нови работни места и печалба, която се реинвестира – основа за развитие на устойчива икономика на страната. Бийл подчерта, че трябва да разглеждаме проблемите като възможности и да мислим нестандартно.

3

Събитието продължи с презентации на останалите участници в дискусията.

Норман Винарски e водещо име в изкуствения интелект. Президент на SRI Ventures, автор на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г.

Майкъл Марвин е развил повече от 100 технологични компании. Той е водещо име на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Той говори за изграждането на добра екосистема с повече инвестиции и как българските стартъпи да получат финансиране в САЩ.

Джейми Уилямс е професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Any Given Sunday". Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач.

Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силицевата долина. Той постига забележителна кариера в VMware. Завършил е MBA в Университета „Станфорд“. Той говори за това как се пробива в Долината, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.

Дафина Тончева произлиза от бедно семейство в Пазарджик. В момента е партньор в един от най-големите инвестиционни фондове US Venture Partners. Завършила е MBA в „Станфорд“.

Васил Терзиев е познато име в ИТ сектора, основател на Telerik, който разказа историята на един от най-успешните български технологични бизнеси.