Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации - Норвегия

   
Празници на световни туристически дестинации - Норвегия

За седма поредна година студенти от ІV курс специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет организират Празници на избрани световни туристически дестинации. Първата за тази година е Норвегия, която бе представена благодарение на съдействието на студенти от специалност „Скандинавистика“.

Серията събития имат за цел да покажат природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм с помощта на изкуството. Организаторите се надяват по този начин да бъде създадена основа за бъдещи съвместни срещи, контакти и проекти на младите хора в областта на бизнеса, културата и туризма, които да бъдат в интерес на сътрудничеството между страните.

Дестинацията Норвегия бе представена по традиция в Театралната зала в Ректората. На спектакъла присъстваха деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, ръководителят на Катедра „География на туризма“ доц. д-р Мариана Асенова, г-жа Айрин Бурдал, представител на Норвежкия център за сътрудничество в образованието и лектор в Софийския университет, Лъчезар Панчев, председател на кюстендилския клуб „Один“, преподаватели и студенти.

2

Ръководителят на Катедра „География на туризма” доц. д-р Мариана Асенова откри Празниците на избрани световни туристически дестинации и поздрави присъстващите. Тя заяви, че представянето по този атрактивен начин на различни дестинации вече се е превърнало в традиционна част от обучението студентите от специалност „Туризъм“. Доц. Асенова подчерта изключителната заслуга на доц. Вера Николова и гл. ас. Атанас Казаков за организирането на тези представления и изрази благодарността си към тях. Отбелязан бе и фактът, че винаги са разчитали на съдействие от различни организации и институции за реализацията на спектаклите. По отношение на Норвегия бяха изказани специални благодарности на г-жа Айрин Бурдал, представител на Норвежкия център за международно сътрудничество в образованието и лектор в Софийския университет; на Лъчезар Пантев, от кюстендилския Клуб за викингски игри „Один“, както и на преподавателите и студентите от Катедра „Германистика и скандинавистика“.

3

Зрителите бяха въведени в представянето на Норвегия чрез главните герои – загубил се в гората елф и момиче на име Фриг – заедно двамата пресъздават историята, природата и културата на северната страна. Гостите в театралната зала научиха защо наричат Норвегия страната на среднощното слънце, какво представляват красивите фиорди – гордостта на норвежците, както и че в северната страна има 450 000 езера, необятни гори и невероятно красива природа.

5

По време на пиесата елфът, а чрез него и зрителите, се срещнаха с професор Йоханес Бринкман и неговия асистент Бьорн, които представиха природните забележителности на страната, по бреговата линия на която има над 50 000 острова, а на места слънцето въобще не залязва. Присъстващите в залата научиха и за вулкана Беренберг, който се е активизирал за последен път през 1985-та година.

Главният герой се запозна и с историята на Норвегия. Срещна се и с истински викинг, който разказа интересни исторически факти за викингската епоха. На сцената бе демонстрирана и древната игра от времето на викингите хнефатафл, наричана още „скандинавска табла“ и „викингски шах“.

6

В своето пътешествие из Норвегия зрителите се запознаха с различни легенди, митични герои, създадени от фолклора на норвежкия народ. Срещнаха се с русалки и вещици, които представиха някои от старите вярвания, запазени от векове.

7

Зрителите бяха въведени и в света на боговете. Пътуващият из страната елф се срещна с върховния бог на скандинавския пантеон Один, с бога на гръмотевиците Тор, със Сиф, богинята на плодородието и други.

3-a

По време на спектакъла бяха припомнени имената и делата на някои от най-известните норвежци в световната история – Тур Хейердал и Фритьоф Нансен, художника Едвард Мунк, световно известния диджей Кайго, скиорите Оле Бьорндален, Кортен Йенсрунд и други.

333

Актьорите-студенти не пропуснаха да покажат и културата на северната страна. На сцената бяха представени песни и стихове, изпълнени на норвежки език от студентите от специалност „Скандинавистика“. Бе изигран и традиционен норвежки танц, а зрителите имаха възможността да се насладят и на част от пиесата „Куклен дом“ от Хенрик Ибсен.

13

Студентите не пропуснаха да разкажат и за икономиката на страната, за устройството на обществения живот, за начина, по който съвременните млади хора обичат да прекарват свободното си време. А в края на спектакъла зрителите имаха възможността да опитат и от норвежката кухня.

Събитието бе изпълнено с музика, с чувство за хумор и интересни истории, а в края доц. Вера Николова благодари на своите студенти.

1-b

Г-жа Айрин Бурдал благодари на организаторите и на участниците за прекрасното представление, посветено на Норвегия и норвежката култура. Тя заяви, че видяното по време на спектакъла е предизвикало в нея силно вълнение, любопитство и изненада, тъй като студентите са й припомнили елементи от собствената й култура, които тя вече дотолкова е приела като даденост и нещо обичайно, че твърде често забравя съществуването и смисъла им.

17

Изправяйки се пред пресъздадения от тях образ на норвежците, е трябвало отново да се върне в себе си и културата, от която произлиза, каза г-жа Бурдал. Тя завърши с поздравление към студентите и техните преподаватели за инициативата за театрално представяне на туристическите дестинации и посочи, че те са успели да уловят и пресъздадат по автентичен начин редица аспекти от норвежката история, фолклор и култура.

20-a

Лъчезар Панчев от кюстендилския клуб „Один“ представи играта „Хнефатафл“, буквалният превод на която е кралска дъска. Играна е на север по време на викингската епоха, по-късно е пренесена и в други части на Европа.

На 31 май 2018 г. от 15.30 часа в Театралната зала на Университета студентите ще представят следващата туристическа дестинация – Куба.

22-a
9
12
22