Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Куба

   
Празници на световни туристически дестинации – Куба

В театралната зала в Ректората бе изигран истински спектакъл, представящ Куба като туристическа дестинация. Събитието бе част от Празници на световните туристически дестинации, организиран ежегодно от студентите от ІV курс на специалност „Туризъм” и техните преподаватели от Катедра „География на туризма” на Геолого-географския факултет на Алма матер.

Празници на световните туристически дестинации се организира за седма поредна година. Серията събития имат за цел с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм. Организаторите се надяват по този начин да бъде създадена основа за бъдещи съвместни срещи, контакти и проекти на младите хора в областта на бизнеса, културата и туризма, които да бъдат в интерес на сътрудничеството между страните.

На спектакъла, представящ туристическата дестинация Куба, присъстваха деканът на Геолого-географския факултет проф. Филип Мачев, посланикът на Република Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе Родригес и неговата съпруга, представители на посолството на Куба, популярният хореограф Алфредо Торес, ръководителят на Катедра „География на туризма” доц. д-р Мариана Асенова, преподаватели, студенти и гости.

2

Доц. Мариана Асенова откри събитието и заяви, че Празниците на световните туристически дестинации са един своеобразен празник както за катедрата, така и за факултета. Тя подчерта, че организаторите винаги са срещали разбиране от различни институции, които са им помагали да бъдат представени по най-добрия начин избраните туристически дестинации. Тя припомни, че наскоро катедрата чества своята 45-годишнина, а специалност „Туризъм“ – 50 г. и специално отбеляза, че до 1990 г. „Туризъм“ са завършили десетки студенти от Куба.

5

Тя благодари на колегите, преподаватели по испански език Тамара Такова и Венче Младенова, които са оказали голямо съдействие при подготовката на събитието. Тя благодари на доц. Вера Николова и гл. ас. Атанас Казаков за поканата и за големите усилия, които са положили.

В началото на спектакъла актьорите от специалност „Туризъм“ пренесоха зрителите в далечната 1492 година, когато великият мореплавател Христофор Колумб акостира на острова. Те видяха и срещата на испанските моряци с местните жители – на фона на прекрасната кубинска природа.

3

Акцентът, поставен в пиесата бе, Куба – животът е любов. 500 години по-късно от стъпването на Колумб на острова, на тази земя стъпва и едно българско момиче – Елена, която се среща със своя приятел Далибор. През нейните очи и преживявания на зрителите бе представена красотата, културата и традициите на островната страна. Първата спирка за българската туристка бе Хавана.

10

Студентите представиха традиционните ястия в Куба и зрителите научиха, че там много обичат яхния с говеждо месо, зеленчуци и много подправки, която често се сервира с пържен плантанос. Те разбраха още, че за десерт кубинците обичат да хапват крем карамел, но с кокос, пържени банани и крем от сладък картоф.

55

Присъстващите в театралната видяха част от цветните улици на Хавана. Те научиха, че градът е основан през 1519 г. и е най-добре запазеният испански колониален град в Америка. Бе представена и катедралата Сан Кристобал, която е единственият пример за барокова конструкция с асиметрични елементи – едната от кулите е по-широка от другата.

Героите от спектакъла преминаха и през Площада на революцията – мястото, на което Фидел Кастро произнася знаменитата си реч, влязла в Рекордите на Гинес като най-дългата реч в света – 4 часа и половина. Те видяха и сградата с лика на Че Гевара – Министерството на вътрешните работи, на която са изписани и прословутите му думи, които той пише до Фидел Кастро преди да напусне Куба, за да се включи в партизанската борба в Конго и Боливия: „До окончателната и вечна победа“.

Актьорите не пропуснаха да представят и кубинската литература, както и поезията на Хосе Марти – забележителна личност, поет, журналист, писател, преводач, издател, философ, професор, революционер, пътешественик. Зрителите научиха, че в Куба има летище „Хосе Марти“, къща-музей, а неговото име носи дори кратер на планетата Меркурий. Не бе пропуснато да се припомни за живота Хемингуей и емблематичното му произведение – „Старецът и морето“.

56

Зрителите научиха, че народът на Куба обича бейзбола, както и да играят домино. Разбраха още, че кубинците обичат и отлично поддържат своите стари коли и затова по улиците на града могат да се види в движение и в пълна изправност например автомобил „Форд“, 1953 година.

7

Те се запознаха и с начина на производство на прочутите кубински пури, кубинския ром, както и къде туристите отиват да пият любимото мохито на Хемингуей.

Спектакълът продължи с разходка по булевард „Малекон“ – един от най-красивите булеварди в Хавана с внушителната гледка към морето. Там българското момиче откри, че има табела, носеща името на сънародника ни Георги Георгиев. От новите си кубински приятели тя разбра, че от пристанището в Хавана през 1976 г. капитан Георги Георгиев стартира околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли“.

11

Няма начин да се говори за Куба и да не бъдат представени прочутите й карнавали и невероятните танцьори. Затова на сцената студентите изпълниха песни, които заразиха с настроение цялата публика. Спектакълът бе изпъстрен и с впечатляващите ритми на танцуващите актьори, с красива хореография, завладяваща емоция и чувствена музика.

8
13

След края на представлението доц. Николова благодари на всички, които са участвали, а посланикът на Куба в България и изказа вълнението си да присъства на събитието. Педро Пабло Сан Хорхе Родригес посочи, че историята на Куба е много вълнуваща и динамична. Той се обърна към студентите и каза, че са се справили много добре, дълбоко са влезли в историята на страната, и е впечатлен от тях. Пожела им успехи в бъдещата им професионална работа, в личния живот и ги покани да посетят Куба някой ден.

15
21