Начало / Новини / Новини и събития / Петото издание на европейския радиопроект „Europe on Air“ се проведе в съвместно партньорство на Софийския университет и БНР

   
Петото издание на европейския радиопроект „Europe on Air“ се проведе в съвместно партньорство на Софийския университет и БНР

За пета поредна година се състоя европейският радиопроект „Europe on Air”. Тазгодишното издание от 9 до 13 май 2017 се проведе за първи път в София в съвместно партньорство на радио „Бинар“ на Българското национално радио, програма „Зелена София” и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Темата на проекта в София бе “Urban Green” .

Студентите по радиожурналистика от университетите Plantijn в Белгия, GIPA в Грузия, Anadolu в Турция и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет в рамките на интензивната радиоседмица създадоха три радиоформата, засягащи проблемите на столицата, свързани с устойчивото развитие на градоустройството и транспортната система, използването на зелена енергия и иновативни зелени решения за подобрявяне на качеството на живот в хилядолетния град, който е кандидат европейска зелена столица.

Не само обогатяване на радиопита в студиото на „Бинар“ бе ценен за студентите тази година. Посещението в радиостанциите на BSS Radio Group им даде възможност да видят на живо работния процес в търговските станции от групата.

1

Срещата им с архитект Магдалина Ръжева, български представител в Международния съюз на архитектите и ръководител на работна група „Децата и архитектурата” , и участието им в уъркшопа на архитект Елица Панайотова, координатор на проекта „Зелена София” и бивш директор на София Тех Парк, им показа, че е полезно и оптимистично да се срещнат с ерудирани и изключително отдадени на работата си личности, които работят за създаване на отношеиие към градската среда и въвличане на младите хора в промяна на градския дизайн.

Целта на проекта „Europe on Air” е студентите от различни европейски страни да научат повече за радиопрактиката в отделните страни, да се запознаят с различни модели на създаване на радиопрограми и да опознаят радиопита на страната -домакин. Затова и всяка година проектът се провежда на ново място. Идеята за този вид обучение е белгийска, откъдето започна проектът през 2013 година, посветен на устойчивото развитие на националните и европейските политики. Второто издание на проекта беше осъществено в Йонкьопинг, Швеция, и бе фокусирано върху иновациите в различните сфери на медийния и обществения живот. В третия етап в Ескишехир, Турция, студентите по журналистика създаваха фийчър истории, посветени на различни градове в Европа, изследвайки вкусовете и усещания на гражданите. Четвъртото издание на проекта се проведе в Берлин и отрази миграционните процеси и новите културни граници на нашия континент. Едно от пилотните предавания, засягащо темата, спечели тазгодишната Европейска награда по журналистика на Грузия.

2

Интензивната обучителна програма по радиожурналистика развива у участниците професионални компенции, които кореспондират със залегналите изисквания на декларацията от Тарту, приета от Европейската асоциация за обучение по журналистика (EJTA ), чиито членове са всички участници в проекта. Специално жури оценява крайния резултат в пряка дискусия с участниците. Членове на журито са Карина Шван от Виенския университет и Надя Визерс, член на борда на EJTA. Всяко издание на проекта завършва със специален сертификат.

Едночасовата радиопродукция бе излъчена в английска редакция на БНР и ще бъде качена като подкаст на сайта на радио „Бинар“ с българска версия.

4

Координатор на проекта от българска страна е доц. д-р Мануела Манлихерова от катедра „ Комуникация и аудиовизуална продукция” на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Неоценима логистична подкрепа оказаха студентите доброволци Антонио Николаев, Ива Кирова, Даниела Лалова, Теодора Банова, Панайот Стефанов и Явор Цветанов, както и колегата от НБУ Калин Калчев.