Начало / Новини / Новини и събития / „Ние младите, ние Европа“ - студентска конференция на Катедра "Европеистика"

   
„Ние младите, ние Европа“ - студентска конференция на Катедра "Европеистика"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе осмата студентска научна конференция на тема: wE the yoUth - „Ние младите, ние Европа“, организирана от студентите от випуск „Уилям Шекспир“ на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Жан Моне Център за високи постижения“, програмата Еразъм+ и с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“.

Един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз е бъдещето на Европейския съюз и младите хора и именно в тази насока бе и фокусът на събитието, поставен изцяло върху младежта и нейния принос за развитието на Европейския съюз. Основната цел бе да се даде платформа на студентите, чрез която да изразят мнението си по важни въпроси, отнасящи се до настоящето и бъдещето на Съюза.

1

Проф. Ингрид Шикова приветства всички гости и отбеляза, че се радва да присъства на осмата студентска научна конференция на випуск „Уилям Шекспир“. Тя посочи, че много харесва заглавието на форума и добави, че именно студентите са Европа, те са Европа на бъдещето и Европа на настоящето. Проф. Шикова посочи, че за нея в ученическите и студентските години Европа е била трудноосъществима мечта, по-късно е станала кауза, професионална и лична, а за младите днес Европа е ежедневие. Днес те не могат да си представят да живеят в условията да не могат да пътуват, да се срещат със свои приятели, да нямат достъп до световните достижения на мисълта. Проф. Шикова подчерта, че това, което трябва да ценят най-много, е свободата. Защото свободата, която им дава европейската интеграция, трудно ще намерят другаде. Тя цитира стиха на унгарския поет Шандор Петьофи – „Две неща ми трябват на земята – любовта и свободата. Жертвал бих живота си за любовта, любовта бих дал за свободата“ и добави, че свободата е нещо много важно, което трябва да ценим, а Европейският съюз е като кристал –хубав, но крехък и ако не го пазим, можем да го счупим. Тя отбеляза още, че тази година за ЕС е година на важни решения и изрази радостта си, че България е част от тези решения, а следващата година е годината на изборите.

2

В изказването си проф. Шикова засегна и темата за образованието, за това, че младите хора са тук, защото искат да бъдат образовани, активни и отговорни. Тя припомни думите на Жорж Дантон – „След хляба най-важната потребност на всеки народ е образованието“ и призова младите си колеги да го запомнят. „Да се учим, да правим, да знаем и да живеем заедно, да живеем в една Европа, за която мечтаем и искаме с нашите ръце и умове да изградим, за да живеем по-щастливо“, призова проф. Шикова и пожела успех на конференцията.

10

Вибке Байхе, представител на Фондация „Ханс Зайдел“, поздрави участниците и гостите и посочи, че на тези ежегодни конференции се усеща цялата енергия на младите. По думите й, тази енергия е особено важна днес, когато Европа е на кръстопът и трябва да се вземат важни решения. Тя пожела успех на участниците в личен и професионален план, ползотворна дискусия и приятна работа.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев изтъкна, че в момента живеем в наситен с исторически събития период. По думите му, влизането на България в ЕС е най-значимото събитие в модерната история на страната и според него държавата ни се справя много добре с поставените си задачи в тази сложна и динамична геополитическа обстановка.

5

Огнян Златев изтъкна значението на доброто образование и поздрави младите хора в залата, че имат чудесния шанс да учат нещо ново и съвременно, което ще отвори съзнанието им и ще бъде от полза в бъдеще. Той ги призова да се борят за осъществяване на мечтите си, а всеки да допринесе да се запази и развие Европейския съюз.

6

Таня Чунтова от Бюрото за връзка в България на Европейския парламент приветства присъстващите, разказа за своя опит и ги насърчи да кандидатстват за стажове в европейските институции. Тя обърна внимание и на темата за предстоящите избори в ЕС през май 2019 г., за смисъла да гласуват и изтъкна, че гласът им се чува в ЕС. В края на изказването си тя завърши с цитат на Шекспир: „Да, този свят е сцена, където всички хора са актьори и всеки има миг, в който трябва да влезе и излезе и играе различни роли“ и пожела на младите си колеги да изберат роли главни и интересни и да са доволни от начина, по който ще ги изиграят.

7

Гост-лектор на събитието бе Франк Янсен, изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и МСП“ на ОББ, който изнесе доклад на тема: „Планът Юнкер в подкрепа на иновациите“.

8

В рамките на форума бяха обсъдени важни теми като младежки политики, образование и икономика, изкуствения интелект и дигитализацията, Брекзит, сепаратизма, Истанбулската конвенция и др. Основните акценти на конференцията бяха разпределени в три панела: Младежки и социални политики; Образование, информация, икономика; Европейският съюз – горещите теми.

12