Начало / Новини / Новини и събития / Националният отбор по биология завоюва медали на Международната олимпиада по биология в Техеран

   
Националният отбор по биология завоюва медали на Международната олимпиада по биология в Техеран

Българските олимпийци по биология постигнаха най-големия си успех на 29-та Международна олимпиада по биология в Техеран, Иран. Участие в надпреварата взеха 261 ученици от 71 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г.

Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото досега бе 2017, когато в Ковънтри, Великобритания, Димитър Каразапрянов от Националната природо-математическа гимназия спечели златен медал, Габриела Христова от Софийската математическа гимназия – сребърен медал, а Мария Карабоева от Националната природо-математическа гимназия се завърна с бронзов медал.

Сега обаче за първи път от 1989 г. насам всички български състезатели се завръщат с по един медал. Успехът на младите българи се измерва в един сребърен и три бронзови медала за националния отбор по биология.

1

Българските ученици, завоювали престижните отличия, са:

1. Здравко Пламенов Иванов, 11 клас, СМГ - сребърен медал;

2. Иван Георгиев Георгиев, 11 клас, НПМГ - бронзов медал;

3. Виктор Вальов Георгиев, 12 клас, НПМГ - бронзов медал;

4. Ваня Иванова Миланова, 12 клас, НПМГ - бронзов медал.

2

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, доц. Снежанка Томова от Биологическия факултет на Алма матер и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология при БАН. В подготовката на златните ни олимпийци са участвали преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от БАН. Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Министерстворо на образованието и науката и на Фондация „Америка за България“.

3

Организатори на тазгодишната Международна олимпиада по биология са иранското Министерство на образованието, Техеранският университет и Университетът TMU.

4