Начало / Новини / Новини и събития / Националните състезатели по биология спечелиха 4 медала на 30-та Международна олимпиада по биология в гр. Сегед, Унгария

   
Националните състезатели по биология спечелиха 4 медала на 30-та Международна олимпиада по биология в гр. Сегед, Унгария

За втора поредна година българските олимпийци по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорвана надпревара на 30-та Международна олимпиада по биология в гр. Сегед, Унгария.

Участие в най-престижното състезание по биология взеха 285 ученици от 72 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 5 златни, 13 сребърни и 45 бронзови медала.

След като на предишната олимпиада по биология в Техеран, Иран, българските състезатели се завърнаха с един сребърен и три бронзови медала, тази година успехът е още по-впечатляващ. Десислава Илиева (11 клас) и Здравко Иванов (12 клас) от Софийска математическа гимназия „Пайсий Хилендарски“ завоюваха сребърни медали, а Иван Георгиев (12 клас) и Кирил Тошев (11 клас) – бронзови медали.

3

Ръководители на отбора са Албена Йорданова, доцент в Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Снежана Томова, доцент в Биологическия факултет на Софийския университет, и Радослав Александров, докторант в Института по молекулярна биология при БАН. В подготовката на олимпийците взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от БАН.

Подготовката и участието на отборите в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.