Начало / Новини / Новини и събития / Медали за българския отбор на Международната олимпиада по физика

   
Медали за българския отбор на Международната олимпиада по физика

Българският отбор спечели три медала и две почетни грамоти на 49-та Международна олимпиада по физика за ученици. Състезанието се състоя от 21 до 28 юли 2018 г. в Лисабон и в него участваха над 400 ученици от 90 държави от цял свят.

Националният ни отбор по физика бе в състав Георги Александров в 11 клас в Софийската математическа гимназия – сребърен медал; Иво Петров в 10 клас в Софийската математическа гимназия – сребърен медал; Стефан Иванов в 11 клас в ППМГ, Бургас – бронзов медал; Руско Русков в 12 клас в Английската езикова гимназия в Бургас – почетна грамота и Владислав Стефанов в 12 клас в Математическата гимназия в Плевен – почетна грамота. Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров от Физическия факултет на Софийския университет.

fz-1

Състезателната част на Международната олимпиада по физика се провежда в рамките на два дни – теоретичен кръг, включващ три задачи в няколко физични направления, и практически кръг с една или две задачи. Задачите се традиционно се подготвят от страната- домакин и се одобряват от международния борд. Четирима от физиците на IPhO бяха част и от отбора за Европейската олимпиада по физика в Русия през май 2018 г., откъдето всеки от петимата състезатели се завърна с медал.

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика. Страната ни участва във всички 49 издания на олимпиадата оттогава насам. Към 2018 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 122 медала: 14 златни, 40 сребърни и 68 бронзови, както и 61 почетни грамоти. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г.

fz-2

Снимки: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки