Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”

   
Изложба „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”

На 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий, се проведе официалното откриване на образователна изложба, посветена на тяхното дело, разположена във фоайето на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложбата е изготвена от Катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет съвместно с Кирило-Методиевския научен център към БАН (КМНЦ) като част от съпътстващата програма към научна конференция за Кирило-Методиевската идея в православното християнство, проведена през 2009 год. в рамките на Интерпарламентарната асамблея по православие в Народното събрание на Република България. Тя включва 12 големи цветни пана с информационни материали, подбрани от екип изследователи от КМНЦ, с куратор гл. ас. д-р Ивета Рашева и художник Ивелина Велинова.

ф-1
ф-20

До 24 май посетителите на експозицията ще имат възможност да видят фотокопия на средновековни ръкописи, икони, щампи, гравюри и съвременни книги, представящи многовековната книжовна и духовна традиция, чието начало е поставено от светите братя.

ф-2
ф-8

За Богословския факултет е истинска чест да бъде домакин на прекрасно подготвена изложба като „Кирило-Методиевската идея в православното християнство”, и то по време на Майските дни на културата на Софийския университет, изтъкна по време на откриването деканът на Факултета проф. д-р Александър Омарчевски.

ф-15

Доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по литургика в Богословския факултет, честити на присъстващите празника на светите братя и ги приветства с добре дошли на откриването на изложбата. Той насочи вниманието и към предстоящото на 16 май събитие, включено в подготвяната от факултета програма за Майските дни на културата в Алма матер, а именно: представянето на сборника „Благовестие и мисия. Мисионерско и просветителско дело на св. братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски“. Сборникът съдържа текстове върху мисионерската, дипломатическата, литургическата, химнографската, пастирската, омилетичнатата, педагогическата и обществената дейност на славянските първосветители.

ф-16

На откриването присъстваха още: доц. Веселка Желязкова от БАН, един от водещите изследователи в областта, както и сред най-активните инициатори за реализирането на сборника и изложбата; Валерия Ефимова, научен сътрудник в Института по славянознание в Руската академия на науките, авторитет в научните среди в областта.

ф-13
ф-7ф