Начало / Новини / Новини и събития / Излъчиха победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“

   
Излъчиха победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“

Президентът на България Румен Радев уважи събитието и пожела на учениците да се грижат за красотата на родната реч

След оспорвана надпревара бяха излъчени победителите в състезанието по български език „Пазим езика си“. В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ден след светлия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост се проведе заключителният кръг на конкурса. В него участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 12 май.

„Децата ни са будни и жадни за знание, сами видяхте колко трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител – учител – ученик. Радвам се, че интересът към „Пазим езика си“ бе много голям, набелязахме какво още да подобрим догодина“, каза г-жа Десислава Радева, председател на Управителния съвет на гражданското сдружение „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

Пазим езика си - 4

В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски”, Хасково.

Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски”, София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”, Бургас.

В Алма матер бяха дошли гости и представители на медиите, които наблюдаваха състезанието. Президентът на България Румен Радев също уважи събитието. „Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език“, отбеляза държавният глава. Той пожела на децата и техните родители да не престават да съхраняват красотата на родната реч. „Продължавайте да мечтаете на български език и винаги проявявайте борбен дух, обърна се към участниците той.

Пазим езика си - 3

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки. Във втората подреждаха смислово изречения от текстове на произведения на Йордан Радичков.

Децата в двете възрастови групи – V и VI-VII клас се изправиха пред авторитетно жури, за да покажат в реално време знанията си по български език. Работата им беше оценявана от комисия с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В журито участваха още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ „Васил Левски“ в Карлово, както и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Всички ученици, които се включиха във финалния кръг, получиха книги, речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година, осигурени от издателство „Просвета“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електрони четци, тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „Страната на сънищата“ с автограф, който тя даде на живо след края на надпреварата. Носителите на третите награди също получиха едно от произведенията на Юлия Спиридонова с автограф.

Наградите за първо място връчиха г-жа Десислава Радева, председател на УС на гражданското сдружение „Живата вода на България“, и Евгения Костадинова – директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Призовете за второ място връчиха членовете на журито проф. Владко Мурдаров и Рени Стоичкова.

Своите награди за третото място учениците получиха от представителите на партньорите на състезанието - ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и Силвия Митова, управляващ партньор в агенция Knowbox.

Председателят на журито проф. Мурдаров заяви, че всички деца са се представили блестящо. „Тук, в Алма матер, бяха само 13 обаче. Надявам се всички ученици на тази възраст да се справят като тях“, допълни той.

Пазим езика си - финал - 1

В тазгодишното пилотно издание на състезанието „Пазим езика си“ се включиха над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Състезанието цели да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Желание за участие заявиха и много възпитаници на учебни заведения, които не бяха в списъка, съставен по препоръка на МОН. Затова стремежът на организаторите е конкурсът да стане национален догодина и в него да могат да вземат участие всички желаещи.

15

В първия тур на състезанието децата от V клас трябваше да покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI – VII клас, освен това демонстрираха познаване на богатството на българския език, като трябваше да „преведат“ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.

Анализът на резултатите показва, че учениците се справят сравнително добре с диктовката, но изпитват по-големи затруднения с разбирането на текста и тъй наречената функционална грамотност. Задачата с „превод“ на текст, пълен с чуждици, също е препятствие пред част от тях, което води до извода, че те употребяват в ежедневието си думи на английски език, чиито смисъл не могат да формулират на български. Задачата с транслитерацията на текст, написан на латиница, не ги затруднява, което показва, че проблемът с така наречената шльокавица не е толкова сериозен. Пунктуацията обаче е препъникамък за голяма част от учениците.

Пазим езика си - 2

„Като цяло децата се представиха много добре. За в бъдеще се надявам това състезание да стане национално, да включва повече ученици и да ги подтиква да четат повече. Който сее знание, жъне напредък“, заяви Рени Стоичкова, член на журито.