Начало / Новини / Новини и събития / "Имагинерни пристани" - изложба живопис на Лидия Влахова

   
"Имагинерни пристани" - изложба живопис на Лидия Влахова

В Галерия "Алма матер" в Софийския университет бе открита изложба на Лидия Влахова, в която са представени около четиридесет живописни платна и графични рисунки. Експозицията е първото представяне на цикъла „Имагинерни пристани“ пред широката аудитория и професионалната артистична общност.

Събитието бе открито от директора на Културния център на Софийския университет проф. Александър Кьосев, който заяви, че за него е удоволствие и чест да открие изложбата на Лидия Влахова. Той посочи, че е познавал Лидия главно като галерист и сътрудник на Културния център и с огромно удоволствие я е открил като художник.

7

Проф. Кьосев подчерта, че макар художничката да изглежда като човек с нежна душа, всъщност е много силен човек, който рисува със замах и смелост и не се бои да съчетава линии и багри по начин, по който би могъл да шокира някои. Той подчерта, че изложбата е удивително стилна и е една от добрите изложби на галерията през този сезон.

2

Изложбата на Лидия Влахова бе представена от проф. Боян Биолчев. Той подчерта, че отдавна познава творчеството на художничката и е имал възможност да наблюдава начина й на възприемане и пречупване на света. „Най-силното ми впечатление винаги е било умението й да долови феерията и хаоса като някакъв своеобразен порядък на света, многоцветието на живота, в който контурите на образите като че ли се губят, потъват, но същевременно оставят усещането за своето присъствие“ – заяви проф. Биолчев.

3

Според него обикновено между стихиите морето и брега има черкви и къщи, своеобразно моделирани като нашествие на човека в опит да ги раздели и да се намеси между тях. Но творението на човека винаги остава като някаква излишна реплика и въпреки това е обичано от художника, добави той.

4

Проф. Биолчев отбеляза, че окото на художника долавя и нещо друго и картините са пропити със своеобразна еротика, която също е трудно забележима, но е като арматура на прозрачния свят. Личи вътре, дава някакъв смисъл на продължението на човешкия живот и удоволствието от това да си жив във феерията, създадена от самата нея.

Лидия Влахова благодари на Културния център на Софийския университет за възможността да представи своята изложба в Галерия „Алма матер“, в която почти 20 години работи като галерист. Тя благодари на всички приятели и колеги, които са я подкрепяли и са били до нея през годините и специално на проф. Биолчев за представянето на изложбата.

6

За Лидия Влахова наситените и проникващи едни в други цветове и образи от творбите са спонтанен израз на силните емоции, мисли и асоциации, породени от прочита на езотерични и на философски текстове върху природата, човека, съзвучието или дисхармонията в порядъка на Вселената. Подбраните рисунки с туш и въглен присъстват в умишлен контраст с живописните платна, подчертавайки светлоносната и експресивна сила на живописните тонове, нанесени в една динамична пластическа структура.

* * *

Лидия Влахова е художник и изкуствовед. През 1978 година завършва специалност “Изкуствознание“ в Националната художествена академия. От тогава до средата на 80-те години работи като изкуствовед към Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“в Кюстендил. В периода 1984-1991 г. е редактор в Издателство „Български художник“, след което шест години заема длъжността експерт в отдел „Художествени галерии и изобразително изкуство“ в Министерството на културата.

През 1998 г. Лидия Влахова печели конкурса за галерист на Галерията към Софийския университет и от тогава досега е отговорник за художествената визуална програма в Софийския университет.

Член е на Съюза на българските художници, секция „Критика“, участва в контролната комисия към съюза (1998 – 2006 г.), има множество публикации в областта на съвременното изкуство в специализираните издания за изкуство сп. „Изкуство“, „Проблеми на изкуството“, „Промишлена естетика“, както и в периодичните издания на окръжните вестници на гр. Кюстендил, Перник, Благоевград и София.

Участва в редица изложби и художествени пленери, организирани от Дружеството на кюстендилските художници (включително в Национална изложба „Кюстендилска пролет“), както и в пленери на Софийския университет, специалност „Изобразително изкуство“ към ФНПП. Има реализирани самостоятелни изложби в Кюстендил, Перник и Дупница.

7