Начало / Новини / Новини и събития / Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018)

   
Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018)

От 6 до 17 август 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на юбилейното 30-то Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018). Всяка година то се провежда в различна държава в Европа, а организатор е Асоциацията по логика, език и информация (FOLLI).

Съорганизатори на тазгодишното събитие са Факултетът по славянски филологии, Факултетът по класически и нови филологии и Факултетът по математика и информатика на Алма матер, както и Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Съпредседатели на организационния комитет са проф. д-р Петя Осенова от Софийския университет и доц. д-р Кирил Симов от БАН.

9

По време на тържественото откриване проф. Петя Осенова поздрави присъстващите с „Добре дошли“, пожела им ползотворен престой у нас и подчерта, че събитието се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Проф. Осенова отбеляза, че тази година Европейското лятно училище по логика, език и информация обединява над 350 участници от 40 държави от цял свят.

12

Директорът на дирекция „Култура“ в Столична община г-жа Биляна Генова поздрави участниците в лятното училище от името на г-жа Фандъкова и благодари за възможността София да е домакин на този международен форум. Тя отбеляза, че новите контакти и обмяната на опит ще са изключително ценни и полезни за всички. В края на изказването си г-жа Генова пожела успех на научния форум, а на участниците – да се забавляват по време на престоя си в София.

1

За последните 29 години училището се утвърди като най-авторитетното образователно и научно събитие в областта на обучението по логика, компютърна лингвистика и компютърни науки. То е интердисциплинарен форум на студенти и лектори от цял свят. Много от българските преподаватели и учени, работещи в тези области, са участвали и участват активно в работата на училището.

2

През последните пет години лятното училище се е провеждало в Тулуза, Франция (2017); Болцано, Италия (2016); Барселона, Испания (2015); Тюбинген, Германия (2014) и Дюселдорф, Германия (2013).

3

В рамките на тазгодишното издание на училището се предлагат 43 курса на едно от три равнища - за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Те са разпределени в три секции: език и компютри; логика и компютри; език и логика. Традиционно се организират семинари по специализирани тематики, предлагат се вечерни лекции на изтъкнати учени в посочените области, както и специална студентска сесия, на която студентите представят своите изследвания. Много университети признават кредити в подходящите специалности на базата на тези курсове.

Програмата за двете седмици може да видите тук: първа седмица и втора седмица.

6