Начало / Новини / Новини и събития / „Дни на лузофонията“ във Факултета по класически и нови филологии

   
„Дни на лузофонията“ във Факултета по класически и нови филологии

Във Факултета по класически и нови филологии се проведоха „Дни на лузофонията“, част от традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Начало на поредицата от събития даде срещата на преподавателите и студентите от специалност „Португалска филология“ с португалския писател Давид Машадо. Неговият роман „Средният индекс на щастие“, удостоен с Европейската награда за литература през 2015 г., бе представен в превод на български език.

Срещата с Давид Машадо се осъществи със съдействието на представителството на Институт „Камойш“ при посолството на Португалия в София, по чиято покана писателят гостува в България.

w-1

Давид Машадо разказа за творческия си път и за активната си работа в португалските национални кампании за стимулиране на четенето сред младите хора. Макар да завършва икономическо образование, Машадо отрано се насочва към писането, а детско-юношеските книги заемат особено място сред вече многобройните му издадени заглавия. Именно с разказа си за деца „Нощта на измислените животни” Давид Машадо получава през 2005 г. авторитетната награда „Бранкиньо да Фонсека“ на Фондация „Калуст Гулбенкян“ и вестник „Ешпресо“. Оттогава насетне пише разкази за деца и юноши, сред които превърналите се в любимо четиво на младите португалски читатели: „Четиримата командири на летящото легло“, „Зелен човек в дълбока дупка“, „Акулата във ваната“, като разказът му „Обладаната чанта“ е удостоен с наградата на Португалската национална телевизия за най-добра детско-юношеска книга.

4web

Романите на Машадо също се радват на активна читателска рецепция както в Португалия, така и в чужбина. Писателят е автор на „Фантастичният театър на великана“, „Нека камъните да говорят“, „Под кожата“ и „Средният индекс на щастие“ (за който освен наградата за литература на Европейския съюз през 2015 г. получава и наградата „Салерно Либро д`Еуропа“). Творбите му са издадени в Италия, Франция, Бразилия и Мароко. Разказите му са включени в антологии в Италия, Германия, Норвегия, Великобритания, Исландия, Мароко и Колумбия.

2web

Пред студентите от специалност „Португалска филология“ писателят разказа за оптимизма на своите персонажи, за ежедневната им борба с житейските предизвикателства, пред които се изправят съвременните младежи, за упоритостта на „сърдити млади хора“, с която отстояват своите ценности и своето бъдеще.

w-2

Срещата с Давид Машадо протече при голям интерес от страна на университетската публика, на гостите на „Дните на лузофонията“ в Алма матер и на български медии.

В рамките на събитието се състоя и цикълът от лекции на изтъкнатия полски лузитанист проф. дфн Йержи Бжозовски, ръководител на катедрата „Вержилио Ферейра“ на Институт „Камойнш“ към Института по романистика в Ягелонския университет в Краков. Проф. Бжозовски гостува на Софийския университет в рамките на договора за двустранно сътрудничество между двата университета и по покана на Факултета по класически и нови филологии.

web-small-3

Професор Йержи Бжозовски е известен с активната си преподавателска и изследователска дейност в областта на сравнителното литературознание, теорията на превода, цивилизацията на лузофонските страни, съвременната история на Латинска Америка и в частност политическата, икономическата и социалната история на Бразилия. Тези и други научни интереси на проф. Бжозовски намериха отражение в изнесения от него лекционен цикъл, посветен на образите на бразилското във френската литература от ХІХ век. Фокусът в представените от полския лузитанист анализи бе насочен към образите на потиснатата португалка и на почти бялата индианка като фигури на бразилско-френската образност през различни литературно-естетически периоди и течения от ХІХ в. Бе обърнато внимание и на репрезентациите на ужаса и ужасното в пътешественическата литература и фикционалните наративи във Франция през същата епоха.

w-3

По време на посещението си в Софийския университет проф. Бжозовски проведе работна среща с декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова. В разговорите бяха отчетени положителните резултати от вече съществуващото активно сътрудничество между звената по лузитанистика на двата университета. Бяха обсъдени възможностите за бъдещо регионално сътрудничество на лузитанистите от академични институции на Централна и Източна Европа под формата на съвместни научни и педагогически инициативи.

web-small4