Начало / Новини / Новини и събития / Дни на Константинос Кавафис в София

   
Дни на Константинос Кавафис в София

В Софийския университет се проведе кръгла маса с дискусия на тема: „Международният отзвук от творчеството на Кавафис: една гръцко-българска среща“, организирана от специалност „Новогръцка филология“ и Сдружение „Аристотел – културен мост", в сътрудничество с Гръцката фондация за култура и под егидата на посланика на Република Гърция в България. Научният форум се проведе в рамките на Дните на Кавафис в София.

Дните на Константинос Кавафис в София са част от културните събития, посветени на 25-годишнината от създаването на специалност „Новогръцка филология“ в Алма матер, в рамките на които тържествено се отбеляза и патронът на библиотеката на специалността, обновена през 2003 г. със средства на Фондация „Онасис“.

На откриването на кръглата маса присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, посланикът на Република Гърция в България Григориос Василоконстандакис, посланикът на Република Кипър в България Ставрос Августидис, председателят на Гръцката културна фондация проф. Константинос Цукалас, преподаватели, студенти и гости.

555

Проф. Петя Янева, ръководител на специалност „Новогръцка филология“ във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, приветства гостите и участниците в научния форум и заяви, че темата на срещата не е случайно избрана, въпреки че Константинос Кавафис през тази година няма юбилей.

Проф. Янева представи накратко биографията и творчеството на именития гръцки поет. Константинос Кавафис е роден в Александрия, Египет, през 1863 г. В различни периоди от живота си се установява в Лондон, Цариград, Александрия, като в последните си години избира Атина за своето лечение от тежко заболяване. „През всичките тези години на странство Гърция – родината на неговите деди и прадеди – е в сърцето и мислите му. Създава произведенията си предимно на гръцки език, овладян от него до съвършенство, изпипвайки и най-малките детайли в творбите си“, каза ръководителят на специалност „Новогръцка филология“ и допълни, че превеждана на повечето европейски езици, поезията на Кавафис е позната и обичана и от българските читатели.

3

По думите й, друг цикъл негови произведения с философска тематика са толкова поучителни, че изследователите ги наричат „дидактически“. Проф. Янева изтъкна, че преводачите на Кавафис, представили творбите му на почти всички европейски и различни други езици, го чувстват като гражданин на света.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова отправи поздрави от името на ректора проф. Анастас Герджиков и изказа убедеността си, че срещата ще бъде разговор за поезията, за изкуството, за мостовете между хората и културите, но и между времената. По думите й, написаното през XIX и XX век продължава да ни вълнува, да е повод за разговор и за дискусия, да е предизвикателство за младите преводачи и повод за дълбок размисъл за хората на науката, културата и литературата.

4

Проф. Божанкова изрази радостта си от присъствието на толкова изтъкнати учени и студенти. Тя благодари на цялата колегия на специалност „Новогръцка филология“ и им пожела и в бъдеще да продължат да осъществяват връзката между народите и културите на двете страни. Проф. Божанкова отбеляза, че това ще бъде вечер на спокойния и топъл разговор, на поезията и на музиката и изрази убедеността си, че събитието ще остави добър спомен у всички, за да продължат напред в името на изкуството, което ги е събрало.

5

Посланикът на Република Гърция в България Григориос Василоконстандакис приветства участниците и гостите на форума. Той изказа специална благодарност на Софийския университет за възобновеното ползотворно сътрудничество с посолството на Гърция, проявление на което е програмата в рамките на Дните на Константинос Кавафис в София. Посланик Василоконстандакис изрази намеренията си да спомогне за установяването на трайно добри взаимоотношения с Университета и с другите институции, занимаващи се с книжнината и образованието. По думите му, настоящото събитие по повод международния отзвук на поета Кавафис е първата инициатива на Гръцката фондация от доста време насам и е прекрасен пример за българо-гръцка среща. Посланикът отбеляза, че гръцката държава счита за свой приоритет поддържането на силна връзка с България и устойчивото присъствие на гръцката култура в страната, което е изразено през позитивния дух на настоящата проява.

6

След научното събитие в Аулата на Софийския университет се състоя музикално изпълнение с рецитали по стихове на Кавафис. В музикалната програма бяха включени произведения на Панчо Владигеров, Янис Константинидис, Георги Златев-Черкин и Симос Папанас в изпълнение на именития гръцки цигулар Симос Папанас и пианистката проф. Борислава Танева. Стиховете четоха поетът Йоргос Хулиарас, председател на Съюза на гръцките писатели, и актьорите Яна Титова и Александър Алексиев.

8