Начало / Новини / Новини и събития / Дискусия „Бъдещето на младите в дигитална Европа“

   
Дискусия „Бъдещето на младите в дигитална Европа“

В Аулата на Софийския университет пред многобройна аудитория от студенти, преподаватели и гости се проведе граждански диалог по темите и проблемите, които бъдещето на младите в дигитална Европа поставя.

Събитието обединяваше в едно ползите от непосредствения разговор между представители на публичната власт и будната студентска и академична общност, но така също и възможностите на новите дигитални технологии за дистанционно интерактивно общуване посредством онлайн платформата Slido.com. По време на целия дебат там се публикуваха въпроси и коментари от интернет потребители, които присъстващите в Аулата можеха да прочетат в реално време. Събитието бе предавано на живо и коментирано в социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

8-a

Модераторът на събитието Петър Георгиев, репортер в „По света и у нас“ на БНТ и водещ на предаването „#Европа“, представи накратко целите на събитието и подсигурените възможности за отворена комуникация между официалните гости и гражданите. Той направи и кратко въведение към обсъждането, посочвайки, че в момента дигиталното бъдеще е една от водещите теми не само в Европа, но и в целия свят. Водещият се позова на публикувани прогнози, според които през 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват цифрови умения, а до 2030 г. 85% от работните места ще бъдат в професии, които днес дори не съществуват. „Бизнесът и образованието се местят в облака, киберсигурността става все по-важна за стабилността на икономиката и на обществото. Автоматизацията на труда притеснява много работници в момента, включително младите хора, изграждащи тепърва кариерата си“, обобщи Петър Георгиев.

9-a

Министър Лиляна Павлова поздрави присъстващите и изрази радостта си, че именно на този ден – 9 май, Денят на Европа – има възможност да присъства в Алма матер сред студенти и преподаватели. „Диалогът с младите хора е не само зареждащ, но това събитие е своеобразен опит на публичните институции да чуят младите и да получат обратна връзка от тях. Лично от тях да разберат за интересите и вълненията им, техните очакванията институциите, които от своя страна да сверят избраната посока“, каза министър Павлова. Пред присъстващите тя сподели убеждението си, че Европа на утрешния ден зависи от това, как ние я съграждаме в настоящия, и припомни, че бъдещето на Европа е обща отговорност.

3-a

Г-жа Павлова представи Искра Михайлова и Мария Габриел, на които изказа специални благодарности за ползотворната работа в общата мисия за търсене на бъдещето на Европа и мястото на България в него. „Гордея се, че имаме две български начело на едни от най-важните сектори в европейските институции“, каза министър Павлова.

4-a

Г-жа Искра Михайлова изтъкна, че срещата е посветена на едно от най-важните послания от многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, предложена от Европейската комисия – дигитална Европа и дигиталното бъдеще. Тя не пропусна да отдаде дължимото на активната и изключително ползотворна работа на еврокомисаря Мария Габриел – реализирала не само личен професионален успех, но и успех за България и за цяла Европа.

Михайлова изрази радостта си от възможността да чуе въпросите на присъстващите в залата в момент, когато в Европейския парламент предстои дебат по тази тема – по новите законодателни документи, документите за политиката на сближаване, за териториалното сътрудничество, за социалния стълб и др. Тя изрази увереността си, че срещата ще даде важно послание към българското правителство каква позиция да отстоява в бъдеще за мястото на България в ЕС и коя скорост да изберем.

В края на изказването си тя поздрави всички присъстващи и посочи, че се надява да реализират бъдещето на Европа и бъдещето на България в Европа.

17-ь

Мария Габриел заяви, че най-силното послание е посланието за обединение. По думите й, няма нищо по-хубаво от това България да говори в един глас. Още повече, че страната ни е ясно отличима на европейската сцена със своята защита на общоевропейския подход за обединение срещу предизвикателствата.

Обръщайки се към младежите в Аулата, тя заяви, че бъдещето на Европа е и цифрово и в него именно те са двигателят: „Вие сте тези, които имате идеите, които можете, обръщайки поглед назад, да отсеете добрите практики от това какво може да бъде подобрено“.

Мария Габриел обърна внимание и на програмата „Еразъм“, подчертавайки, че за нея това е една от важните програми и постигнатият успех е сериозен. Тя отбеляза, че в следващия бюджетен период на ЕС 2021-2027 година средствата за програмата ще бъдат увеличени и ще бъдат 30 милиарда, което ще предложи на младите хора нови възможности да се докоснат до друга култура, ще им помогне за тяхното професионално и личностно израстване.

16-ь

В изказването си Мария Габриел повдигна въпроса и за това, че за първи път в бюджет на ЕС има отделна програма „Дигитална Европа“ и благодари на всички свои колеги за подкрепата.

Тя обърна внимание на недостига на кадри. По думите й, днес в Европа има недостиг от 350 000 IT специалисти. Очаква се през 2020 г. те да бъдат 500 000. „Затова ми се иска на общоевропейско ниво да има програма, която ясно да адресира този проблем“, подчерта Мария Габриел.

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество обърна внимание и на темата за сигурността. Мария Габриел отбеляза, че днес тя е една от приоритетните теми за европейските граждани, но цифровизацията дава ново измерение, свързано с киберсигурността. По думите й, тя не се отнася само за личните ни данни, но е свързана и с критична инфраструктура, каквато е енергетиката, транспорта, здравеопазването.

В края на изказването си, тя изрази желанието си да бъде запазен един реалистичен поглед за дигитална Европа, защото цифровизацията е невероятен източник на икономически растеж, на иновации, машините никога няма да могат да заместят хората и носят работни места, но цифровизацията има своите рискове. „Затова младите имат ключова роля. Защото вие сте тези, които с идеите си и с нашата подкрепа и помощ, с конкретни политики, можем да направим така, че да запазим това, което нас ни отличава като европейци в подхода ни към цифровизацията“, посочи Мария Габриел. По думите й, това означава общоевропейски подход, в чийто център се намира човекът, и в който подход човекът управлява процеса от началото до края.

6-a