Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се випуск 2017 г. на Историческия факултет

   
Дипломира се випуск 2017 г. на Историческия факултет

На официална церемония в Аулата на Ректората бяха отбелязани два тържествени за Историческия факултет повода – връчване на дипломите на 240 магистри и бакалаври, от които осем пълни отличници, и удостояване с Почетния знак със синя лента на Софийския университет на доц. д-р Веселин Тепавичаров от Катедра „Етнология“ към факултета.

Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев откри церемонията и поздрави всички присъстващи с празника. Той отбеляза, че абсолвентите бакалаври и магистри имат честта да завършат в 130-годишнината на най-старото висше училище в България и в най-стария факултет на Алма матер. Деканът се позова на думите на един от първите ректори на Университета Димитър Агура, според когото основаването на българския университет е плод на пробудената енергия и инициатива за националното развитие.

Университетът е народен идеал, който в културно отношение изравнявал българите с тогавашна Европа, посочи деканът и добави, че университетската институция е създадена, за да отговори на нуждата от кадърни и интелигентни деятели в обществения живот. По думите му, абсолвентите на Историческия факултет са именно такива – способни и интелигентни хора, в които е бъдещето на страната ни. Доц. Попнеделев изрази убедеността си, че днес Алма матер продължава да бъде видимото олицетворение на родната ни наука и култура, че е съхранил статута си на национален университет – институция, достойна за идеите на своите създатели, способна да отговори на нужди и на съвременното общество.

3-a

Доц. Попнеделев се обърна към абсолвентите с пожелания най-вече за здраве, човешко щастие и успех. Той постави и едно изискване към тях - да съдействат за познаването и разбирането на историята. Днес хуманитаристиката често е пренебрегвана от бизнеса в обсъжданията на бъдещето на висшето образование, посочи деканът и изтъкна неоспоримата за него истина, че без духовност няма да има и бизнес. Той призова абсолвентите да продължат житейския си път със самочувствието на знаещия човек и изтъкна, че във факултета те са изградили усет и логика на развитието на обществените процеси. Той призова най-младите си колеги никога да не забравят, че Университетът е техният дом и да съхранят връзката с него.

15-a

Доц. Попнеделев се обърна и към родителите на абсолвентите, на които благодари, че са насочили децата си именно към Алма матер, както и за съпричастността им в трудностите и предизвикателствата по време на следването. Той не пропусна да благодари и на преподавателите във факултета за вложените от тях енергия и усърдие в образоването на техните възпитаници.

В рамките на тържеството доц. Веселин Тепавичаров от Катедра „Етнология“ бе удостоен с Почетния знак със синя лента на Софийския университет. Отличието му бе връчено за неговия принос в развитието на науката от заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев.

14-a

Доц. Тепавичаров изрази радостта си от полученото отличие и заяви, че за него то има огромна стойност, тъй като идва именно от неговата Алма матер. Той подчерта, че по своята същност това е едно нематериално отличие – моралът и неговите категории са безценни. Доц. Тепавичаров заяви, че Софийският университет е мястото, където се дава най-доброто образование в страната, и където се прави истинската, голямата наука. Алма матер му е дал и нещо още по-ценно за него като човек – научил го е да цени свободата и да я обича толкова, колкото живота си.

12-a

Той изказа специални благодарности на съпругата си, която през годините винаги го е подкрепяла и насърчавала в преподавателската му дейност; на проф. Георги Наумов и на проф. Дончо Даскалов за неизменната им вяра и подкрепа; на акад. Илчо Димитров; проф. Цветана Георгиева, проф. Иваничка Георгиева, на покойния вече проф. Николай Генчев, доц. Георги Гунев. Благодари на целия състав на Катедра „Етнология“, по чието предложение му е присъдено отличието. Не бяха пропуснати и останалите му колеги от Историческия факултет, както и ректорското ръководство и Академичния съвет.

Празникът продължи с обръщение на заместник-ректора на Софийския университет доц. Георги Вълчев към абсолвентите. Той изрази радостта си, че има възможност да участва в тържествената церемония и подчерта, че като възпитаник на факултета е убеден в огромното знание и опит, които този факултет може да даде на всеки, който ги потърси. Той добави още, че на поводи като настоящия, човек вижда Аулата, сърцето на Алма матер, пълна с живот и в нея наравно присъстват миналото, настоящето и бъдещето.

5-a

Зам.-ректорът увери абсолвентите, че те са избрали ключова област за онези общества, които искат да познават своето минало и да имат ориентири за пътя си напред в бъдещето. По думите му, днес възпитаниците на Историческия факултет са призвани да работят за нормализирането на историческото познание, тъй като една себеуважаваща се нация, с амбиции към бъдещето, трябва да държи на своето минало и на неговия коректен прочит. Това минало не е само бляскаво и възходящо, продължи той, а изпълнено с падения и изпитания. Ние трябва да ги помним, за да можем да вървим по-уверено напред. Той призова завършващите, ако искат да се превърнат в успешни специалисти, да отворят сетивата си. „Светът, видян през вашите очи, няма да бъде светът видян през вашите телефони“, увери ги доц. Вълчев и допълни, че животът понякога поставя изпитания пред нас и няма нищо срамно в понесения удар, а трябва да намерим сили да се изправим. Зам.-ректорът призова абсолвентите, ако отново житейските изпитания ги поставят в непреодолима ситуация, да разчитат на помощта на приятелствата, създадени в университета и да бъдат сигурни, че вратите на Алма матер винаги ще останат отворени за тях.

8-a

Доц. Вълчев отбеляза, че днес те ще вземат дипломите си, но ако искат да бъдат добри специалисти и да са успешни в професията си, винаги трябва да носят с достойнство факта, че са възпитаници на най-старото висше училище у нас. Заместник-ректорът обяви випуск 2017 на Историческия факултет за завършил.

Абсолвентите, техните преподаватели и близки бяха поздравени и от отличниците Петя Павлова от специалност "Минало и съвремие на Югоизточна Европа" и от Владимир Терзиев от специалност „История“.

Празникът продължи с връчване на дипломите.

7-a
9-a