Начало / Новини / Новини и събития / Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан в Бакинския славянски университет

   
Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше отбелязан в Бакинския славянски университет

На 23 май 2023 г. в Бакинския славянски университет по инициатива на Посолството на Република България в Азербайджан с академично тържество и фотоизложба бе отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Празникът събра във фоайето на Бакинския славянски университет членове на ректорското му ръководство, представители на българското посолство в Азербайджан, преподаватели и студенти от Бакинския славянски университет, гости и българи, пребиваващи в стараната.

1-1
2-2

Ректорът на Бакинския славянски университет Анар Нагиев посочи над двадесетгодишната традиция на преподаване на българския език в университета и увеличаващия се брой студенти по български език и подчерта ролята на функциониращите в двата университета езикови центрове - по български език в Бакинския славянски университет и по азербайджански език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3-3

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Азербайджан Руслан Стоянов изтъкна първостепенната роля на създадената от светите братя Кирил и Методий писменост и значимостта ѝ за духовното и културно-просветно израстване. Той информира публиката за изготвената от Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ съвместно с Държавния културен институт към Министерство на външните работи на България пътуваща експозиция „Светлината на буквите“. Изложбата, състояща се от 24 табла, демонстрира Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий за утвърждаване на писмеността на славянския свят. Изложбата „Светлината на буквите” представя най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в., като Четвериевангелието на Иван Александър, Томичевия псалтир, Манасиевата хроника и др. След представянето на изложбата в Ливан, САЩ, Русия, Кипър, Германия и Гърция ръкописите могат да бъдат разгледани от преподавателите и студентите на Бакинския славянски университет.

4-4

В обръщението си доц. д-р Бисерка Велева, лектор по български език в Бакинския славянски университет и представител на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подчерта уникалността на българската земя, свързана в исторически план със създаването на две писмености.

5-5

Доц. Велева подчерта, че благодарение на хилядолетната си култура и традиции българският народ запазва своето име, език и идентичност. Тя отправи благодарности към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и Министерството на образованието и науката, към МВнР във връзка с проекта „Партньорство чрез език“ и към ръководството на Бакинския славянски университет.

8-8

Група студенти от първи и втори курс, изучаващи български език във Факултета по хуманитерни и социални науки и във Факултета по превод, изнесоха рецитал.

111

Празникът завърши с химна „Върви, народе възродени“, изпълнен от студентите, изучаващи български език.