Начало / Новини / Новини и събития / Ден на отворените врати във Физическия факултет и в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

   
Ден на отворените врати във Физическия факултет и в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

В края на месец април жителите и гостите на столицата имаха възможност да се докоснат до света на науката и висшето образование в областта на физиката и астрономията по време на традиционните Дни на отворените врати във Физическия факултет и в Университетската астрономическа обсерватория в Борисовата градина.

Подготвената от организаторите програма за 28 април (събота) бе впечатляваща с многобройните и разнообразни по характер събития, разпръснати из различни етажи, аудитории и лаборатории на Физическия факултет на бул. „Джеймс Баучер“ №5. Вратите на институцията бяха отворени още от 10:00 ч. сутринта с гостоприемно приветствие от декана на факултета проф. Александър Драйшу в зала А-205, където до късния следобед на деня се проведоха девет публични лекции на любопитни и значими теми, поднесени на достъпен език от едни от най-авторитетните представители на академичната общност по физика и сродните й науки у нас. Доц. Цветан Велинов направи интересно и полезно за всички присъстващи-неспециалисти въведение в темата за мястото и ролята на физиката в обществото и сред останалите научни дисциплини. С провокиращото заглавие „Как от екзотика полупроводниците завладяха нашия живот” доц. д-р Веселин Дончев задържа вниманието на посетителите, като някои от тях останаха до края на целия лекционен цикъл, усърдно водейки си записки и задавайки въпроси на лекторите.

7-a

Доц. Ивайло Христосков представи научен поглед към актуалната в последно време тема за състоянието и перспективите на ядрената енергетика в световен мащаб, доц. Иван Стефанов даде природо-научно и културологично пояснение за същността на науката за измерването – Метрология – както и за присъствието и значението и в науката и нашето ежедневие. Дейността на Черноморския център за мониторинг и прогноза към Програма „Коперник” бе представена от доц. Елисавета Пенева, а гл. ас. д-р Гергана Георгиева пренесе слушателите до остров Ливингстън, където научните екипи в българската антарктическа база провеждат сериозни сеизмични изследвания. Съзнанието и въображението на аудиторията постепенно бе насочено към космическите процеси и явления чрез лекцията на доц. Станимир Колев, който говори за термоядрения синтез или как се прави звезда в бутилка, а гл. ас. д-р Орлин Станчев за това къде и как се раждат звездите.

Лекционната част от програмата завърши доц. д-р Явор Шопов, който представи постиженията на Физическия факултет в областта на космическите изследвания, като за младежите и техните родители, присъстващи в залата, бе изключително интересно да научат повече за предлаганите от факултета разнообразни възможности за студентско и ученическо участие в тях. Доц. Шопов покани всички и на вечерната лекционна и демонстрационна програма в Университетската астрономическа обсерватория в Борисовата градина, специално за събитието отворена за многобройните си посетители до късните часове на вечерта.

1-a

Междувременно, в рамките на целия ден, из останалите пространства на Физическия факултет се провеждаха разнообразни по характер и теми презентации, опити, прожекции на документални филми, демонстрации на техническа апаратура, игри с най-малките посетители и редица други любопитни предложения от студентска, ученическа и преподавателска общност.

12-a
4-a

„Клуб Гея – геофизика за любители“ бе представен от доц. Ренета Райкова, гл. ас. д-р Милен Цеков, докторантът Люба Димова и студентката Мария Филипова. На тяхната маса във фоайето на факултета можеха да се видят модели на вулкани и разлом, демонстрационен сеизмометър, геофон, геофизични приложения за смартфон и др.

13-a

През целия ден се прожектираха научно-популярни филми, посветени на: биологичния часовник, биологичната значимост на видовете храни, нанотехнологиите и много други.

15-a

В друга част на фоайето докторанти от факултета правеха метеорологични демонстрации на всички, любопитни да разберат повече за работата на синоптиците в „кухнята а времето“. Бяха показани синоптични карти на циклони, антициклони, атмосферни фронтове, дъжд, сняг, мъгла, гръмотевици, поледици, вятър и пр.

18-a

Ученически екип, ръководен от докторанта Калин Ангелов, представи възможностите на различни приложения за Android; гл. ас. д-р Марио Илиев показа как протича практическата работа с 3D принтер за изработване на олекотени детайли с аерокосмическо приложение.

45-a

От Катедра „Методика на обучението по физика“ бяха подготвили кратки лекции, посветени на Ричард Файнман и на жените в астрономията, забавни опити по физика за ученици, демонстрации по магнетизъм и изработване на азотен лазер в домашни условия.

Доц. Велин Спасов от Катедра „Обща физика“ направи лекция и демонстрации по стробоскопична фотография и приложението ѝ за изследване на траекторията на движещо се тяло в реално време.

Катедра „Теоретична физика“ представи част от фундаменталните въпроси във физиката, с който се занимава, сред които суперсиметрията, вортексите в природата, скаларно тензорни теории за гравитацията, метаматерията, механизмът на нагряване на Слънчевата корона и др.

Доц. д-р Иван Хълтъков и неговите студенти от Катедра „Квантова електроника“ показваха видовете лазери и спектрите на различните домашни лампи. За светлината като електромагнитна вълна говори гл. ас. д-р Наско Горунски, а в лабораторията по фемтосекундна фотоника се правеха разнообразни оптични ефекти, използваха се няколко вида лазерни източници, течно-кристален фазов модулатор и други съвременни лабораторни уреди.

34-a
37-a

Катедра „Оптика и спектроскопия“ бе осигурила отворен достъп до лабораториите си по оптометрия и по биомембрани и биосензори; а Катедра „Атомна физика“ – до лабораториите по експериментална ядрена физика и ядрена електроника.

Представители от Катедра „Ядрена техника и ядрена енергетика“ направиха презентации на „Експеримента PADME – в търсене на тъмния фотон“ и на „Проекта NDeGRA и Горещата Вселена“.

Катедра „Физика на кондензираната материя“ очакваше любопитните посетители в лабораторията си по механика, където през целия ден се правеха демонстрации на кинематика, динамика на движенията, жироскопи и др.

28-a
33-a

Катедра „Физика на твърдото тяло и микроелектрониката“ бе отворила лабораториите по технология на материалите и по рентгеноструктурен анализ, където се извършва сканираща електронна микроскопия, рентгенов микроанализ, оптична микроскопия, нанасяне на тънки слоеве и др.

Obs_20180428_4-еа

Университетската астрономическа обсерватория в парк „Борисова градина“ бе посетена от над 4000 човека, в рамките на вечерната програма на Деня на отворените врати на Физическия факултет на Алма матер. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат обсерваторията и да наблюдават Слънцето и Луната с няколко телескопа, а така също и да чуят интересни лекции, поднесени на достъпен език, да разговарят с учени и да получат разнообразни информационни материали.

Obs_20180428_1- еа

От 16:00 ч. до скриването на Слънцето зад короните на дърветата в Борисовата градина, посетителите имаха възможност да погледнат слънчевия диск и протуберанси на Слънцето с помощта на два специални телескопа. Наблюденията на Луната бяха възможни в последните часове на събитието, посредством най-стария телескоп на постоянен фундамент в България, както и с три преносими телескопа, разположени в двора на обсерваторията. В аудиторията „Акад. Никола Бонев“ лекции изнесоха преподаватели и студенти от катедра „Астрономия“ и катедра „Метеорология и геофизика“. Хиляди посетители разгледаха 120-годишния телескоп в големия купол на обсерваторията и се запознаха с част от нейната история. Благодарение на „Астрономическа асоциация София“ всички гости на събитието имаха възможност да получат безплатно различни броеве на вестник „Телескоп“.

Obs_20180428_3-еа

По време на подготовката и провеждането на събитието екипът на катедра „Астрономия“ разчиташе на активното съдействие на своите докторанти, студенти и приятели. Организаторите изказват специални благодарности на Даниел и Албена Рахневи, както и на студента Венцислав Крумов (от магистратура „Астрономия и популяризация на астрономията“) за цялостната техническа и логистична подкрепа при наблюденията на Слънцето и Луната.

Obs_20180428_2- еа
a-aa

Освен в рамките на многобройните събития с вход свободен, организирани от катедра „Астрономия“, Университетската обсерватория е достъпна за посетители в края на всяка седмица срещу входна такса – дневните посещения през уикендите на месец май са с начален час 17:00 ч. и са без предварително записване.

Obs_20180428_5- ио

За посещения в други часове (дневни и вечерни) в дните петък, събота и неделя е необходима предварителна заявка на група от шест (или повече) човека, одобрена поне ден преди исканата дата. Актуална информация за публичните събития и достъпа до обсерваторията може да намерите тук: http://observatory.phys.uni-sofia.bg/. Телефон за заявки: 0886 300 600

Очаквайте през месец май и Дните на кариерата във Физически факултет.

21-a

 

2-a
31-a