Начало / Новини / Новини и събития / Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация

   
Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация

На 2 май 2018 г. се проведе още едно интересно събитие за всички малки и големи любители на природните науки – Ден на отворените врати във Факултета по химия и фармация към Софийския университет.

Разнообразна, провокираща любопитството и познанията програма от събития, внимателно подготвени от преподаватели, докторанти и студенти от факултета очакваше всички изкушени от химията. Из коридорите, лабораториите и учебните аудитории по всички етажи с часове преминаваха групи от ученици от специализирани паралелки по химия, които заедно със своите преподаватели разучаваха сектор след сектор, научавайки все повече за многообразния, а често пъти изумителен свят на химичните науки.

Във всеки кабинет и лаборатория, включени в програмата, ги очакваше поне по един компетентен представител на факултета, който с готовност поднасяше на достъпен език частици от сложната материя, с която се занимава съответното академично направление.

2-a

 

Учениците, както и всички останали посетители от различни възрасти и професионална ориентация, имаха възможност да обогатят познанията си, научавайки любопитни факти и задавайки въпросите си на учени от различните области на химията и фармацевтиката. Наблюденията на множество химични процеси в лабораторни условия и извършването на химичен анализ посредством огромното многообразие от лабораторна апаратура и пособия бе истинско удоволствие за посетителите, някои от които въодушевено споделяха, че подобна атмосфера са виждали само на кино.

13-a
15-a

Атрактивните демонстрации на групата химици от „Корпуса за бързо гърмене“ събраха възхищението на скупчилите се във фоайето на Факултета малки деца и младежи. В продължение на около час бяха показани опити с огън, гейзери от пяна, цветни химикали, „космически студ“ и много други забавни трикове, за радост на най-много на малките посетители.

Естествено продължение бе започналата малко по-късно лекция за тайните на сладоледа, която даде едно ново (за повечето слушатели) разбиране за този любим на всички сладкиш, който е смес със сложна структура от невидими за просто око кристалчета лед, маслени капки и въздушни мехурчета.

16-a

За любознателните бе предвидена и лекция, посветена на отличените с Нобелова награда в областта на химията (2016) научни достижения на Жан-Пиер Суваж, сър Фрейзър Стодарт и Бърнард Ферина върху проектирането и синтеза на молекулярни машини – посредством химичен синтез дадена молекула претърпява структурни промени, превръщайки се в молекулен двигател/мотор, способен да захранва машина с контролирано действие (напр. асансьори, нано-колички и др.).

10-a

Компактната „Изложба с екзотична елементи“ в една от учебните аудитории предлагаше на посетителите поглед отблизо до една наистина сериозна колекция от около 80 чисти елемента и някои техните съединения – хлор, бром, йод, антазонит, метален уран, хелий, неон, аргон, криптон, ксенон, цирконий, европий, гадолиний, лутеций, титан, манган, желязо, кобалт, никел, олово, калай, германий, сяра, селен, живак, цинк, волфрам, злато, сребро, мед, платин, водород, арсен, фосфор, азот и много други.

22-a
20-a

Всеки, който успя да посети Деня на отворените врати във Факултета по химия и фармация, имаше възможност свободно да разгледа и опознае света на химията посредством научно-изследователските лаборатории по ядрено-магнитен резонанс; по атомно-силова микроскопия; флуоресцентна микроскопия; фармакогнозия; аналитична атомна спектрометрия; инженерна химия; хроматография; органична фотохимия; квантова химия; синтез на нови съединения; технология на лекарствените форми. Особено силен интерес предизвикаха лабораторията по токсикология, в която се извършва анализ на токсични и наркотични вещества, както и специалната лаборатория за подготовка на училищните олимпийски отбори за участието им в международни състезания и олимпиади по химия.

Впечатлени, младежите непрестанно снимаха и споделяха с приятели в социалните мрежи къде са и какво се случва пред тях, правеха и снимки за спомен заедно с преподавателите от факултета.

Репортаж на Телевизия "Алма матер":

18-a
17-a
26-a
29-aaaa