Начало / Новини / Новини и събития / Четвърта работна среща “Advanced Materials” по проект Materials Networking

   
Четвърта работна  среща “Advanced Materials” по проект Materials Networking

В рамките на проект Materials Networking, финансиран от програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия, от 21 до 25 юли 2019 г. в курорта „Св. Константин и Елена“, Варна, бе проведена Четвърта работна среща, посветена на разработването на иновативни и съвременни материали “Advanced Materials”.

В срещата участваха учени от четирите партньорски организации на проекта - Факултета по химия и фармация на Софийския университет ”Св. Климент Охридски“, България, който е и координатор на проекта, Университета в Кеймбридж, Великобритания, Макс Планк Институт за полимерни изследвания, Майнц, Германия, и Факултета по химия, Университет в Барселона, Испания.

Срещата бе официално открита от г-жа Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ на Министерството на образованието и науката, която подчерта високото ниво на научния форум, както и успехите на българските учени в участието им в програми, финансирани от Хоризонт 2020.

2

Първата пленарна лекция изнесе проф. Линдзи Гриър, ръководител на Училището по физически науки и професор по материалознание в Департамента по материалознание и металургия (DMSM), Университет в Кеймбридж, Великобритания. Професор Линдзи Гриър работи в областта на металните стъкла и е автор на над 350 научни публикации, 10 глави в книги, както и на 2 книги, като публикациите му са цитирани над 19 000 пъти. Той е носител на редица награди, между които Pilkington Teaching Prize на Университета в Кеймбридж, Light Metals and Cast Shop Technology Awards на Обществото за Минерали, Метали и Материали (TMS), САЩ, наградата Hume Rothery Prize за високи постижения в областта на металните сплави и други.

Пленарна лекция изнесе и проф. Пер Алемани, професор по физикохимия в Института по теоретична и изчислителна химия на Университета в Барселона, Испания. Проф. Алемани е ръководител на Групата по електронна структура и симетрия, като неговите изследователски интереси са свързани с приложението на DFT методите за изучаване на електронната структура на неорганични твърди материали и връзката й с електронния транспорт в тях и техните магнитни свойства. Проф. Алемани е автор на над 140 научни публикации, 3 обзорни статии, 1 книга и 4 глави в книги, цитирани над 6000 пъти.

1-1

Сред основните лектори на Четвъртата работна среща “Advanced Materials“ бяха и проф. Васант Кумар, професор по материалознание и ръководител на Групата по химия на материалите в Департамента по материалознание и металургия (DMSM), директор по обучението и преподавател в Тринити хол на Университета в Кеймбридж, проф. Рут Камерън, професор по материалознание и един от двамата директори на Cambridge Centre for Medical Materials, проф. Зоуи Барбър, професор по материалознание и член на Device Materials Group и проф. Крис Пикар, Sir Alan Cottrell Professor of Materials Science, всички от Департамента по материалознание и металургия на Университета в Кеймбридж, Великобритания, д-р Калоян Койнов, ръководител на Група по физика на междуфазови повърхости и д-р Станислав Балушев, ръководител на Група по фотофизична химия, и двамата от Макс Планк институт за полимерни изследвания, Майнц, Германия, проф. Жорди Сирера (Jordi Cirera) и д-р Алберт Фигерола (Albert Figuerola) от Университета в Барселона.

Работната среща завърши със заседание на Комитета за наблюдение на проекта, на което бяха обсъдени реализацията на основните дейности на проекта до момента, както и отчетните дейности предстоящи до края на проекта, който е през месец август 2019 г. Всички членове на Комитета за наблюдение отчетоха успешното протичане на проекта, както и забележителните резултати по отношение на публикационна и проектна дейност, които Факултетът по химия и фармация на Софийския университет постигна в рамките и благодарение на проекта.

1

Повече информация за Работната среща, както и нейната програма и книга с абстракти могат да бъдат намерени на сайта на проекта www.materialsnetworking.eu , както и на неговата фейсбук страница Materials Networking.

Проектът “Materials Networking” е финансиран по програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020 по споразумение за финансиране No 692146.