Начало / Новини / Новини и събития / БиоФест 2018 в Софийския университет

   
БиоФест 2018 в Софийския университет

За втора поредна година Биологическият факултет на Алма матер организира БиоФест. Събитието е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и е част от програмата за честванията на 130-годишнината на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Целта на организаторите бе да популяризират своята научна сфера и да представят пред по-широка общественост Биологическия факултет като образователна и научна институция. Те предложиха много интересни срещи за всеки любознателен посетител, надявайки се да създадат траен интерес към бионауките най-вече в младите посетители – деца и ученици.

BF2018 (25)

В събитието взеха участие студенти и преподаватели от Биологическия факултет, изследователи от Агробиоинститута, учители и ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, 192 СУ „Христо Ботев“, 33 ОУ „Санкт Петебург“, Националното музикално училище, Природо-математическата гимназия в Сливен и други.

Деканът на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков откри събитието и отбеляза, че тази година инициативата на факултета е придобила още по-голяма популярност, а интересът за участие несъмнено се е увеличил. Той отправи своята искрена благодарност за финансовата подкрепа в провеждането на БиоФеста към Студентския съвет на Алма матер, Агробиоинститута, фирмите Merck, „Аквахим“ и Biovet.

BF2018 (24)

Деканът обърна внимание на разнообразната програма и призова посетителите да разгледат и научат интересни факти от всички интерактивни зони с обособените 13 групи, които обхващат голяма част от биологичните направления. В централното фоайе на Биологическия факултет всички можеха да видят изложбата „Биологията през моите очи“.

BF2018 (3)

Председателят на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столична община г-жа Лорита Радева поздрави организаторите с продължаването на хубавата традиция и предаде поздрави и пожелания за успех от името на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

BF2018 (4)

Радева отбеляза, че в центъра на управлението на София са зелените политики и затова подобни събития са много важни, интересни и вълнуващи. Тя изказа положителните си впечатления от темите на отделните интерактивни зони и посочи, че една немалка част от тях са свързани именно с управлението на града, качеството на въздуха, който дишаме и на водата, която пием. Като особено актуална тема тя посочи въпроса за третирането на отпадъците и получаването на компост от тях.

BF2018 (6)

Лорита Радева изрази надеждата си направеното днес да събуди интереса у всички и да запали в тях искрицата и желанието да бъдат част от това знание, да пожелаят да пипнат с ръцете си и да сътворят със знанието си това, което днес ще видят като резултат от опита и знанието на по-големите от тях.

BF2018 (8)

В края на изказването си тя пожела успех на форума, здраве и нови научни постижения. Лорита Радева призова младите хора, запалени тук с искрата на знанието, да останат да работят за успеха на София, за развитието на българската наука, а 130-годишнината на Софийския университет да се умножава във времето.

BF2018 (9)

Заместник-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев също приветства посетителите и засегна особено актуалната тема за водещото място на технологиите и компютрите в развитието на човечеството и очакванията много от познатите ни днес професии да изчезнат. По думите му, всички специалисти са единодушни, че бионауките няма как да бъдат движени само от машини, а ще продължи да бъде важно участието на човека в тях. Николай Стойнев пожела успех на присъстващите в начинанията им и подчерта, че всички разчитат на тях, за да се подобри качеството на живот не само в България, а за запазването на природата за хората изобщо.

BF2018 (11)

Посетителите на БиоФеста имаха възможност да се включат разнообразните интерактивни зони, представящи различни направления на биологическите науки и биотехнологии, техните постижения и роля в ежедневието на всеки човек.

Гостите на събитието имаха възможност да разберат защо тестото се „подува”, кой прави алкохола, има ли живот в киселото мляко, какво представляват закваските за българското кисело мляко и кои са добрите бактерии. Биотехнолозите им дадоха възможност за микроскопско наблюдение на дрождеви култури, на препарати от кисело мляко и демонстрираха техните активности.

BF2018 (12)

Най-малките посетители бяха впечатлени от разказите за т.нар. „космически плодове” или как се съхраняват най-добре качествата на храни и биопродукти. Научиха за какво ни служат ензимите, как да си „отгледат” енергия от микроводорасли.

Тайните молекули, отговорни за покълването на семената и развитието на коренчетата на растенията бяха представени чрез демонстративни експерименти със семена на грах, третирани с фитохормони.

BF2018 (13)

Посетителите разбраха повече за модерните техники за размножаване на ценни растителни видове и къде са скрити тайните на лечебните и ароматни растения - подправки и билки.

В интерактивната зона, посветена на мястото на биохимията в ежедневието, любопитните научиха какво оцветява червените плодове и зеленчуци, за кристализиращите дървета, а всеки ентусиазиран посетител имаше възможност да участва в биохимичните експерименти.

BF2018 (14)

Акцент на БиоФест 2018 бяха резултатите от микробиологичния анализ на въздуха от всички райони на София. Имаше демонстрация на петрита с проби от различните квартали и посетителите можеха дори визуално да констатират разликите и да наблюдават под микроскоп „уловените” микроорганизми.

Интерактивната зона „Антропологията – наука за човека и човечеството“ имаше два центъра. В Дерматоглифика в реално време се снемаха персонални отпечатъци от върха на пръстите на ръцете с мастило върху хартиен носител, а посетителите научиха повече за трите вида кожни рисунъци: примка, дъга и спирала. Внимание бе отделено и на приложението на дерматоглификата в криминалистиката, медицината, психологията.

BF2018 (18)

Голям интерес във всички присъстващи предизвика възможността да видят 3D-изображения на кости и скелети и да научат повече за различните методи за идентификация на костен материал и определяне на пол, възраст и др.

Много впечатляващи особено за най-малките посетители бяха организираните игри. Най-любознателните участваха в сглобяване на ръка и част от гръбначен стълб от предоставени кости и се научиха как да разпознават костите, изобразени на пиратското знаме.

BF2018 (5)

Студентите и преподавателите демонстрираха основните видове тъкани в човешкото тяло и представиха основните инструкции за работа с микроскоп и за техника на рисуване на препаратите.

В програмата на БиоФеста бяха предвидени също много интересни демонстрации, видеоматериали и разкази, запознаващи посетителите с етологията – млада биологична наука, но с голям международен авторитет и развитие, която изучава поведението на животните и неговата значимост. Бе показана и специализирана техника, която се използва в етологичната практика за регистрация на поведението на животните и звуковата сигнализация в комуникациите помежду им.

BF2018 (21)

По-големите ученици и посетители имаха възможност да направят етограма, а по-малките участници се запознаха със значението на различните пози при вълците и други животни.

Организаторите не бяха пропуснали да покажат и ролята на почвените червеи в екосистемите и възможностите за използването им в полза на хората. Посетителите имаха възможност в рамките на няколко минути да определят своя индивидуален екологичен отпечатък. Научиха интересни факти за екологичния и въглероден отпечатък на обичайни, ежедневно извършващи се дейности и получиха съвети как да намалят индивидуалния си екологичен отпечатък.

BF2018 (19)

Създаденият през 2009 г. Студентски клуб за образование и развитие с екологичен център – „СКОРЕЦ“ представи своите природозащитни, образователни, научни и социални дейности с атрактивна мултимедийна презентация за експедициите и акциите на клуба.

Гостите на БиоФест 2018 научиха повече за подводния свят на Черно море – какви водни животни виждаме през лятото на пясъчния литорал, какво живее на скалите и кои са отровните черноморски животни.

BF2018 (20)

Имаше демонстрация на водолазна техника - демонстрация на уредите, напълнена със сгъстен въздух бутилка, от която може да се диша.

Актуалната тема за качеството на водата, която пием, бе разгледана чрез организирано посещение на лаборатория и запознаване с различните методи за определяне на лесни химични показатели на водата от чешмата и няколко петрита с бактериални колонии, изолирани от водни проби (напълно обезопасени).

BF2018 (23)

Бяха представени и проби от зелени органични отпадъци и готов краен продукт - компост. Посетителите имаха възможност да посетят и зоната за компостиране в двора на Биологическия факултет, а вирусолозите от Факултета изненадаха най-смелите посетители със „страховити” истории за вирусите от близкото и по-далечно минало в приказна форма.

В рамките на събитието бяха отличени и победителите в националния конкурс за есе на тема „Растенията на утрешния ден“, а след това се състоя награждаването в конкурса за научно изображение „Биологията през моите очи“.

Репортаж на Телвеизия "Алма Матер":

BF2018 (33)