Начало / Новини / Новини и събития / „Алма Алтер“ взе участие в Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Полша

   
„Алма Алтер“ взе участие в Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Полша

Трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи две постановки на Международния театрален фестивал „Експеримент“ в Полша – моноспектакъла „Септември“ по Гео Милев и мюзикъла „Красавицата и звяра“ .

Това е третото участие във фестивал на „Алма Алтер“ в международното турне за 2018 година. През май „Алма Алтер“ участва в Международния Театрален Фестивал "Зломваш" в Прага, Чехия, а през юни – в Международната културна програма на Националния театър в Найроби, Кения.

Septemvri (1)

Моноспектакълът „Септември“ по Гео Милев на актьора Георги Арсов с режисьор и хореограф Петя Йосифова бе представен два пъти на сцената на фестивала поради невъзможността на залата да събере всички желаещи да гледат представлението. Само вечер по-рано мюзикълът „Красавицата и звяра“ на българката трупа взриви публиката с автентичната и искрена среща между човеците-актьори на „Алма Алтер“ и публиката на „Експеримент“. В главните роли в „Красавицата и звяра“ се представиха Моника Методиева и Андриян Асенов, първите незрящи актьори на „Алма Алтер“. Публиката изпадна във възторг от тяхното представяне, тъй като те по нищо не отстъпваха на своите колеги.

Krasavicata i zvqra 2

„Фестивалът „Експеримент“ в Збоншин има мултижанров характер. На него освен интересен експериментален театър може да се види визуален театър, така наречения „пластичен“ полски театър, който има много силни традиции. Представят се изложби на необичайни места – на гарата, в кметството, в различни сгради, както и изключително много концерти. Тази година фестивалът „Експеримент“ имаше за задача да влезе в селцата около Збоншин и да ги оцвети, да ги направи по-различни, по-пъстри. Идеята бе върху изоставени сгради да бъдат изрисувани образи на личности, които живеят в тези селца и са така наречените селски зевзеци.

Septemvri (2)_w

Хореографът на „Алма Алтер“ д-р Петя Йосифова коментира, че дори след приключването на фестивала в региона ще остане този артистичен дух: „Една сутрин в едно от селцата на една от стените на хамбара на селото бяха изрисували образа на селския ковач, който подковава конете с една златна подкова. Докато художникът рисуваше тази картина, около него французойка свиреше на арфа и пееше заедно със съпруга си“. Д-р Йосифова представи атмосферата по време на фестивала, разнообразието, хората, които идват да слушат музика, да съпреживеят изкуството на другите.

Представянето на програмата „Българската литература за българското усещане“ на Международния фестивал „Експеримент“ в Полша се финансира от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националния фонд „Култура“.