Начало / Новини / Новини и събития / 95 години Българско ботаническо дружество и 63 години Университетска ботаническа градина-Балчик

   
95 години Българско ботаническо дружество и 63 години Университетска ботаническа градина-Балчик

С поднасяне на венци пред паметната плоча на създателя на Ботаническата градина акад. Даки Йорданов, изложба за историята и дейността на Българското ботаническо дружество, слово на председателя на ББД проф. Д. Темнискова и поздравителни адреси на 27 юли 2018 г. в Университетската ботаническа градина в Балчик бе отбелязан двоен празник – 95 години от основаването на Българското ботаническо дружество и 63-годшнината на Ботаническата градина в Балчик.

Тържеството откри директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев, който приветства всички гости и изнесе кратко слово в памет на създателя на Ботаническа градина – Балчик акад. Даки Йорданов. В знак на признателност и почит на паметната плоча на акад. Даки Йорданов бяха поднесени венци от Българското ботаническо дружество, Ректора на Софийския университет и Университетските ботанически градини.

1

По случай 95-годишнината от учредяването на Българското ботаническо дружество в Божествена градина бе открита изложба, която представя историята на сдружението, както и неговите председатели и почетни членове, допринесли за развитието на ботаниката в България.

2

Пред Експозиционна оранжерия своето слово за историята, дейността и мисията на Българското ботаническо дружество изнесе проф. Добрина Темнискова, председател на Управителния съвет. Последваха поздравителни адреси към ББД от името на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, от декана на Биологическия факултет на Университета доц. Стоян Шишков, от Университетските ботанически градини, от ректора на Техническия университет Варна, от началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, от Института по океанология - Варна, от Аграрния Университет – Пловдив, както и цветя от Национално читалище „Паисий Хилендарски“ - гр. Балчик.

3

Вечерта завърши с концерт в Божествената градина на представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов.

5
6
7
8