Начало / Новини / Новини и събития / 78 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

   
78 успешно защитили докторанти на Софийския университет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествената церемония, на която успешно защитилите докторанти от всички факултети на най-старото българско висше училище получиха дипломите си от ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Успешно защитилите докторанти за периода 1 ноември 2017 г. – 30 април 2018 г. са 78.

На тържеството присъстваха ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, заместник-ректорът доц. Георги Вълчев, декани на факултети на Софийския университет, преподаватели, гости и близки на докторантите.

1

Обръщайки се към най-младите си колеги, ректорът проф. дфн Анастас Герджиков подчерта, че в днешния празничен ден получават дипломите си за придобитата образователно-научна степен „доктор“ в най-стария български университет, който е на първо място според рейтинговата класация в България. Ректорът припомни, че Алма матер е и единственото българско висше училище в първите хиляда университета според трите авторитетни международни класации.

2

За да стигнете до тази трета образователна степен, вие сте положили много усилия, което означава, че освен че имате дарба, сте и хора, които могат да положат труд, могат да бъдат постоянни и да се съсредоточат върху нещо за дълго време“, каза проф. Герджиков и изрази надеждата си, че пред докторите ще се отворят много врати.

3

Някои от вас ще станат преподаватели, изследователи, наши колеги, други ще се занимават с други неща – някои от вас няма да се занимават изобщо с това, което са учили досега, но висшето образование е ценност и само по себе си“, отбеляза ректорът и припомни, че според две проучвания на пазара на труда хората с по-висока степен на образование намират по-високо платена работа, а колкото по-висока е степента на образование, толкова безработицата е по-ниска. „Дори и да не се реализирате в същата област, резултатът е пак същият – по-добри сте от другите“, каза още проф. Герджиков.

11

Ректорът поздрави докторите за положените усилия и им пожела да си намерят не просто добре платена работа или работа, която предлага по-добри условия, а това, което наистина ги влече. Тогава ще бъдат удовлетворени и ще се чувстват щастливи.

В края на приветствието си ректорът честити на докторите и на техните родители и близки, които са им помагали през годините.

Празникът продължи с връчване на дипломите.

8
10
5