Начало / Новини / Новини и събития / 56-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти приключи

   
56-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти приключи

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Семинарът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на семинара са поверени на Факултета по славянски филологии.

На заключителната фолклорна вечер присъстваха заместник-ректорът на Алма матер доц. Елиза Стефанова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев, директорът на Националния учебен и логистичен център на Българския червен кръст Атанас Стефанов, преподаватели, семинаристи и гости.

1

Директорът на семинара проф. Панайот Карагьозов от Факултета по славянски филологии на Алма матер откри вечерта, посветена на българския фолклор. Той отбеляза, че тази година в семинара са взели участие 80 студенти, преподаватели и преводачи от 23 страни от Европа, Азия и Латинска Америка. Проф. Карагьозов отправи своята благодарност към Министерството на образованието и науката, Софийския университет и Националния учебен център на Българския червен кръст в село Лозен за финансовата подкрепа и съдействието в организацията на събитието.

2

По време на тържеството бе прочетен поздравителен адрес от заместник-министъра на образованието и науката г-жа Деница Сачева, в който се посочва, че семинарът позволява на студенти, преподаватели и преводачи от различни държави да опознаят историята, културата и традицията на нашата древна държава. По думите й, така се усеща духът на самата България и се създават приятелства за цял живот.

В поздравителния адрес г-жа Сачева изразява личното си убеждение, че такива форуми допринасят за осъществяването на общите политики в областта на образованието и културата. Тя посочва още, че е уверена в ползотворната и интензивна работа на участниците в семинара, в приятните мигове и запомнящите се преживявания.

3

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Елиза Стефанова поздрави присъстващите от името на ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков. Тя изрази вълнението си да участва в тази заключителна вечер, която носи много от енергията на участниците, които вече обичат българския език и култура. Доц. Стефанова изрази надеждата си, че те ще занесат в родината си част от топлината на България, ще занесат онова, което страната, езикът и културата ни са им дали. Тя отбеляза, че ще се радва отново да ги види тук и им пожела където и да се намират винаги да носят България в сърцето си и да използват това знание и енергия, която имат тук.

Доц. Стефанова благодари на всички организатори и партньори на семинара и пожела на всички на добър час.

6

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев също приветства участниците и посочи, че семинарът е изключително важен за деканското ръководство на факултета. Той изрази радостта си да види хора от различни страни, които са проявили интерес, любопитство и желание да надникнат в българската култура през българския език.

4

По думите му, изминалите седмици са били много полезни за тях, защото са им позволили да научат не само думи, но и идеи, да навлязат в българския език. Деканът изтъкна, че езикът е важен, защото е прозорец към българската култура и душевност и изрази увереността си, че тези дни са били едно обогатяващо преживяване за семинаристите. Той посочи, че големият смисъл на заниманията на филолозите с езика е да изградят у хората една готовност да възприемат новото, различното, другото, онова, което им дава познание за света и за самите тях.

Доц. Пенчев благодари на проф. Панайот Карагьозов за неговите усилия да създаде едновременно академична, но и приятелска атмосфера, на целия преподавателски екип, на домакините от БЧК и изрази надеждата си, че семинарът ще продължи да се провежда и през следващите години. В края на изказването си доц. Бойко Пенчев пожела на добър час на семинаристите и изрази увереността си, че ще си тръгнат с много добри спомени и впечатления от престоя си у нас.

5

Директорът на Националния учебен и логистичен център на Българския червен кръст Атанас Стефанов приветства гостите и посочи, че всички заедно са преодолели редица предизвикателства – усвояването на български език и фолклор и благодари на преподавателите за техните усилия и отдаденост. Той пожела на всички да запазят тази устременост, упоритост и емоция, с които са изучавали езика и танците, и да продължат да ги прилагат в бъдеще. И най-вече да запазят приятелството между тях, приятелството към България.

8

Тържествената вечер продължи с фолклорна програма, в която семинаристите показаха научените български народни песни и танци под ръководството на Елисавета Данева и Милослав Андонов.

9

По време на фолклорната вечер бяха представени традиционни песни и от други страни.

10
11
7
12