Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 на Геолого-географския факултет

   
Завърши випуск 2021 на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 70 бакалаври и магистри от випуск 2021 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Двама от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов, който поздрави присъстващите и отбеляза, че това е знаков ден в живота на всеки човек. Деканът подчерта, че според науката правото на хората да определят бъдещето си е неразривно свързано с тяхното усещане за място и пространство. По думите му нахлуването, окупацията и войната принуждават емиграцията на безбройни общности, лишавайки ги от тяхното достойнство и права.

1-1

Според проф. Найденов напредъкът и развитието на науката и технологиите в полза на човека са невъзможни в условия на война и заплахи за здравето и живота на хората. Възможни са при сътрудничество, разнообразие на гледни точки, обмен на информация и открит диалог. Проф. Найденов подчерта, че миналият 20 век е донесъл много мъка и страдание на човечеството и се надява 21 век да се превърне във век на надежда, откритост, диалог, век на човешките разговори, любов, състрадание и милосърдие.

2-2

В словото си деканът заяви, че никое поколение досега не е имало повече власт от сегашното. Никое поколение не е разполагало с шанса да промени нещата по-бързо, отколкото тяхното благодарение на технологиите, че разполагат с инструментите и потенциала да изградят един по-добър свят.

3-3

Проф. Найденов призова абсолвентите да живеят живота, който те искат, а не някой друг. Да не позволяват шумът от мнението на другите да заглуши техния вътрешен глас. Да имат куража да следват сърцето и интуицията си, защото всичко останало е второстепенно. Никога да не се предават, освен на убежденията си за чест и здрав разум. „Ние сме това, което избираме, сътворете една прекрасна история. Благодаря ви. Желая ви успех“, каза в заключение проф. Климент Найденов.

4-4

Заместник-ректорът проф. Васил Маринов приветства всички присъстващи от името на ректора и ректорското ръководство. По думите му важно е какво стои зад дипломата, която ще получат в този ден. Проф. Маринов изрази увереността си, че зад техните дипломи стоят хора със знания и умения, които мислят критично и се справят с разнообразни предизвикателства и достойно ще представят Софийския университет и Геолого-географския факултет в своя професионален живот. В заключение проф. Маринов пожела на абсолвентите много успехи, да бъдат здрави и да не забравят своя университет, факултет и преподаватели, които се радват да са в контакт със своите студенти.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

5-5
7-7