Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2021 г. на специалност „Международни отношения“

   
Завърши випуск 2021 г. на специалност „Международни отношения“

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет на Софийския университет от випуск 2021 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 абсолвенти завършват с отличен успех.

На тържествената церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, присъстваха заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, директорът на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи Таня Михайлова, преподаватели, близки и гости на абсолвентите.

1

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев откри церемонията и изрази радостта си, че тази година отново имат възможност да направят тържеството в Аулата на Софийския университет. Той благодари на всички гости, които са намерили възможност да изразят своето уважение към студентите и Юридическия факултет. По думите му академичната общност винаги е била и продължава да бъде единство между преподаватели и студенти, споено както от стремежа да пренесе през поколенията знанието за познатото, така и от любопитството и упоритостта да се проникне в непознатото. Проф. Вълчев посочи още, че въпреки двете години на извънредна академична обстановка, които сме преживели, въпреки цялата сложност и преходност на времето, в което живеем, академичният дух ще продължава да бъде една от основните ценности на университетското образование.

3

По думите на декана светът днес се променя с неочаквано бързи темпове и до голяма степен това е свързано с информационната революция от последните десетилетия. Той постави въпроса дали това не води до затварянето ни в относително малки дигитални групи от хора със сходни вкусове и до нежелание да взимаме самостоятелни решения? Дали това няма да принизи моралните ни стандарти и да релативизира двете най-важни измерения на морала – мира и справедливостта? Дали днешният информационно претоварен човек не заприличва все повече на описания от Ерих Фром човек в края на средновековието – формално освободен в социален и духовен план, но самотен, несигурен и разколебан в своите традиционни опори?

4

„Университетът е мястото на свободно задаване на въпроси, мястото където отговорите не идват веднага, а са продукт на един грижлив мисловен процес“, подчерта проф. Даниел Вълчев и отправи към абсолвентите апел да не се примиряват с глупостта и с пошлостта. Да не позволяват да ги залее консуматорската култура и да ги лиши от красотата на индивидуалното преживяване на света и индивидуалното усещане за свобода. По думите на декана човекът заслужава да живее в подреден свят, който функционира според справедливи правила и тези свои очаквания обществото възлага до голяма степен на тях, абсолвентите – хората, които завършват най-престижните университети. Проф. Вълчев призова младите си колеги да не забравят, че мирът е по-важен от всяка идеология.

7

Той се обърна и към родителите на абсолвентите и подчерта, че те имат всички основания да се гордеят със своите деца, които завършват един от най-престижните факултети в България. Проф. Вълчев пожела на младите си колеги да бъдат живи и здрави, да следват мечтите си и да вярват в това, което правят, да имат силата и постоянството да направят света едно по-мирно и по-справедливо място.

8

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Васил Маринов поздрави присъстващите с празника и отбеляза, че днес формално ще приключат обучението си в Софийския университет и Юридическия факултет, но че се надява времето, прекарано тук, ще остави трайна следа и спомени в съзнанието им. Проф. Маринов изрази увереността си, че зад дипломите на абсолвентите стоят знания, умения и възможности да се справят с все по-сложните предизвикателства в бъдещия им професионален живот. Заместник-ректорът призова младите хора да представят достойно своята Алма матер и Юридическия факултет, пожела им здраве, професионални успехи и лично щастие и обяви випуск 2021 г. на специалност „Международни отношения“ за завършил.

9

Стойо Тетевенски, отличник на випуска, също поднесе своя поздрав и посочи, че с колегите му е нямало да се справят с трудностите през изминалите години без помощта на техните преподаватели, за което сърдечно им благодари от името на всички абсолвенти: „Неведнъж направихте повече от необходимото, когато имахме нужда от вас. Неведнъж ни подкрепяхте с безценни съвети, книги и насоки, когато се губехме. Най-вече ви благодаря за това, че бяхте сред първите, които се отнесохте към нас като възрастните хора, които вече сме. Днес тръгваме отново към това да се превърнем в хората, които искаме да бъдем. Надявам се да станем такива хора, с които да се гордеем“.

15

Стойо Тетевенски подчерта, че днес те поемат напред, но ще пазят заветите, които са получили в Софийския университет, ще носят увереността от здравите основи, които са изградили заедно. Продължават с ясното съзнание за отговорността, която имат да пазят името на Алма матер. От името на випуска той обеща да бъдат достойни посланици на Юридическия факултет на Софийския университет. Тетевенски се обърна към колегите си и посочи, че техен дълг е да запазят критичното си мислене, че е сигурен, че в бъдеще ще могат да разчитат както на Софийския университет, така и един на друг.

10

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов се обърна с поздрав към преподавателите, абсолвентите и техните близки. Той се върна във времето на своето дипломиране през 1991 г. и припомни обстановката тогава – разпадане на двуполюсния модел, разпадане на Съветския съюз, изчезването на Варшавския договор, трансформация на международните отношения. Зам.-министърът подчерта, че всичко това ние виждаме днес. „Това става пред вашите очи, така че вие сте в същата ситуация, критична, динамична, в каквато бях и аз тогава. Може би много от нещата, които вие сте учили, няма да бъдат релевантни в бъдеще. Но се надявам, че сте усвоили начина на мислене, широкия подход, обвързване на нещата в едно цяло“, допълни заместник-министърът. Той заяви още, че много хора днес са разколебани как да оценяват кризата, как да оценят дейността на една или друга страна. На тях той казва, че е важно да имат принципи. Да погледнат през ценностите си и тогава всичко ще дойде на своите места.

6

Ценностите са човешкият живот, ценност е мирът, ценност е нашата свобода, ценности са нашите членство в НАТО и в Европейския съюз. И затова моето послание към вас е – защитавайте ценностите си, отстоявайте ценностите си, борете се за тези ценности“, призова зам.-министър Божилов и пожела на абсолвентите на добър път.

11

Директорът на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи Таня Михайлова не скри вълнението си да присъства на празника на абсолвентите от специалност „Международни отношения“. Тя заяви, че в тези безпрецедентни времена на застрашената среда за сигурност в цяла Европа и отвъд нея, мнозина побързаха да кажат, че дипломацията се е провалила. „Да, има такава сентенция, че когато започнат да бръмчат оръжията, дипломатите не са си свършили работата. Вярно е, че дипломацията днес изживява много трудни времена, но това е единственият естествен, нормален, истински добър инструмент за постигане на мир, благодарение на който ще могат да се защитава благоденствието, да се защитават ценностите“, каза Таня Михайлова.

Обръщайки се към абсолвентите, тя ги призова да бранят свободата на личността, ценностите на демокрацията, правото на избор, където и да ги заведе пътят им и професионалното им развитие.

5

Тя се спря на работата в Дипломатическия институт и отбеляза, че над 100 студенти са минали през стажантската програма на Института, а някои вече са служители на Министерството на външните работи и са дипломати.

Директорът на Дипломатическия институт призова абсолвентите да не спират да четат, защото образованието не приключва с дипломирането. „И не спирайте, наистина, защото онези които не продължават да се образоват всеки ден, са обречени на ненужност. А ние имаме нужда от вас“, каза Таня Михайлова и пожела на добър час на дипломантите.

12

По традиция церемонията по дипломирането продължи с академично слово. То бе изнесено от преподавателя в Юридическия факултет доц. Надежда Киселова.

В приветствието си към най-младите си колеги тя заяви, че след като получат дипломата си, за тях започва ново начало. Специалността, която завършват, ще им даде много и най-разнообразни възможности, каза тя и призова дипломантите да не ги пропиляват. „По пътя, който ще извървите, не забравяйте откъде сте тръгнали. Вашите семейства и близки днес са тук и вие им дължите благодарност. Не забравяйте и нас, вашите преподаватели. Много често ние сме очаквали много повече от вас, защото сме знаели, че можете. Дадохме най-доброто от себе си“.

Доц. Киселова допълни, че от днес отговорността за бъдещето им вече е тяхна, но допълни, че Университетът винаги ще е отворен за тях и винаги са добре дошли, когато имат нужда от него. Тя ги призова да забравят негативните моменти и да помнят наученото. „Това ще бъде вашата котва в бурното море на живота и на професионалното ви развитие“, каза още доц. Киселова.

16

В словото си тя отправи три съвета към абсолвентите – да бъдат жадни за знания и да не спират да четат и да се усъвършенстват. Вторият й съвет е да бъдат щедри към хората, да споделят знания и умения, да отстъпват, да чуват другия. Умението да се сработват с хората минава през възможността да поемат отговорност, инициатива, да се раздадат. Третият съвет на доц. Киселова е да не работят само за пари, трябва и да харесват онова, което ще работят. Накрая тя благодари, че е била техен преподавател, а те - нейни студенти и пожела на колегите си на добър час.

18

Церемонията продължи с раздаването на дипломите.

19