Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2019 на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет

   
Завърши випуск 2019 на специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет

Над 60 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. 18 от тях са с отличен успех. Преди началото на церемонията, която се проведе в парка на Военната академия „Георги С. Раковски“, деканското ръководство поднесе венец пред паметника на Васил Левски.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев приветства всички абсолвенти, преподаватели, близки и гости на завършващите и отправи своята благодарност към домакините от Военната академия „Г. С. Раковски“.

В словото си деканът обърна внимание на сложното и преходно време, в което живеем, на трудностите през последните месеци, на динамиката на технологичната, информационната и социалната промяна, ускорена днес до непознати нива.

7

Проф. Даниел Вълчев пожела на най-младите си колеги да не спират да задават въпроси, да бъдат критични към света около тях и винаги във фокуса им да бъдат две измерения на морала – стремежът за мир и чувството за справедливост. Деканът призова абсолвентите където и да ги заведе пътят, каквото и да им предложи животът, да помнят и да бъдат горди, че са европейци.

10

Той се обърна и към родителите и подчерта, че те имат всички основания в този ден да се гордеят с успехите на своите деца, получаващи диплома от най-старото и престижно висше училище, от един от най-престижните негови факултети, в една от най-търсените специалности. В заключение проф. Вълчев пожела на абсолвентите да бъдат живи и здрави, да получават удовлетворение от това, което правят, и да имат шанса да живеят в един спокоен свят, който да направят по-добър.

8

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Елиза Стефанова отбеляза, че днешният празничен ден със сигурност ще остане в съзнанието на абсолвентите. Тя подчерта, че през изминалите години с много усилия са успели да се преборят с редица предизвикателства, които са им дали увереност, че в бъдеще ще могат да се преборят с всякакви трудности. Тя подчерта, че още като студенти, с участието си в редица състезания, са направили името на Софийския университет известно по света. По думите й, в бъдеще ще продължат да го правят, като реализират своите идеи и мечти. С пожелание да постигнат целите си доц. Стефанова обяви випуск 2019 за завършил.

18

Поздрав към абсолвентите и техните близки отправиха и абсолвентите Велислава-Михаела Крачунова – отличник на випуска, и Божидар Александров – студент на годината. Те благодариха на всички, които споделят техния специален и радостен ден и изразиха радостта си, че въпреки трудната епидемиологична обстановка техният празник се е състоял и е истински специален. Божидар припомни, че завършващият випуск е повод за гордост на факултета и на университета заради многото призови места и награди, които студентите са спечелили през годините в състезания по международно право, право на Европейския съюз, международни отношения, преборвайки дори Оксфорд и Кеймбридж. По думите му, голяма част от колегите му са взели дейно участие в Студентския дипломатически клуб, в първото българско представителство на Съвета на ЕС. Той припомни още, че в курса им има двама носители на приза „Студент на годината“ и един български младежки делегат към Съвета на Европа. Младите специалисти не пропуснаха да припомнят и многобройните участия на дипломантите в международни конференции и проекти и с гордост отбелязаха, че 18 от завършващите са с отличен успех.

20

В своето приветствие към колегите си Божидар и Велислава-Михаела не пропуснаха да благодарят на своите преподаватели – за всеотдайната им работа, съвети и полезни дискусии. Те изразиха надеждата си, че специалността „Международни отношения“ в Юридическия факултет ще продължи да се развива. От името на дипломантите те изразиха и благодарността си към родителите и близките за тяхната подкрепа. Божидар и Велислава-Михаела говориха и за приятелствата, за дипломацията, за стойностите на тяхната специалност и призоваха колегите си да мислят творчески, да бъдат непримирими, да бъдат пясък, а не масло в машината на времето и където и да се намират, където и да се реализират в бъдеще, да не забравят България, Софийския университет и тяхната любима 218-та аудитория.

14

В рамките на тържеството заместник-деканът на Юридическия факултет доц. Евелина Димитрова прочете поздравителен адрес от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. В него г-жа Захариева поздравява абсолвентите по повод тяхното дипломиране и посочва, че с този ден се отбелязва завършването на един важен етап от развитието им. Тя изразява увереността си, че техните близки и семейства са изпълнени с гордост и това е напълно закономерно. „Утре започва зрелият период на вашия живот, когато се отваря нова страница от него“, казва министър Захариева в своя адрес, като посочва, че на младите абсолвенти им предстои да направят важни житейски избори – каква кариера ще изберат, с кого ще споделят щастливите мигове и ще изградят семейство, за каква кауза ще се борят и каква среда ще създадат, в която ще растат техните деца. В поздравителния адрес министър Захариева изразява надеждата си, че голяма част от абсолвентите ще станат част от българската дипломатическа служба.

21

В края поздравителния си адрес министър Захариева пожелава на абсолвентите винаги да се водят от чистите си принципи, искрени убеждения и безупречни идеали. „Ако вашите действия се ръководят от тях, вие ще успеете да изградите една по-справедлива и по-просперираща България“, посочва още министър Захариева и пожелава на дипломантите да имат силата да взимат правилните решения във всеки един момент.

22

Г-жа Пламена Кобурова, възпитаник на специалност „Международни отношения“ и представляваща Министерството на отбраната, пожела здраве, упоритост и удовлетворение в бъдещата им реализация. По нейните думи, какъвто й да бъде техният професионален избор, очакванията към тях винаги ще бъдат високи, защото специалността „Международни отношения“ е атестат за богата обща култура, за отлична специализирана подготовка, за отлично владеене на чужди езици, за сериозно амбиции и новаторство във всички начинания.

16

Тя ги призова да четат, защото това усъвършенства личността и нейния дух. Да отстояват себе си и да не позволяват тяхната младост и енергия да бъдат употребени за нечисти цели, да не правят компромиси в името на лесен и бърз успех. Да бъдат справедливи и да изискват справедливост във всички свои отношения като професионалисти и граждани. Да обичат България и да работят за нея и нейното благополучие, защото това е най-прагматичният и точен коректив в тяхната професия. „Честито дипломиране и на добър час!“, каза в заключение г-жа Пламена Кобурова.

23

Преподавателят в Юридическия факултет доц. д-р Иван Стойнов изрази надеждата си през изминалите години в Юридическия факултет абсолвентите да са успели да погледнат на себе си по един осъзнат и задълбочен начин, да открият силата си, за да надмогнат слабостите си и да са се подготвили за отговорността, която неминуемо ще носят на плещите си като възпитаници именно на този университет и на този факултет.

9

Той отбеляза, че завършвайки специалност „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Софийския университет, имената им ще стоят редом до имената на едни от най-изтъкнатите представители на международното право и международните отношения, чиято диря отдавна е надминала пределите на родината: „Ние с вас имаме привилегията като възпитаници на този факултет да сме стъпили на раменете на колоси, които с труда си са ни отворили нови простори и са ни дали крилете, за да можем да полетим. И е наша отговорността да оправдаем с постъпките си, че заслужаваме това наследство. И на свой ред да дадем криле на тези след нас“.

11

В словото си доц. Стойнов призова абсолвентите да вярват, че именно когато си помислят, че нещо е прекалено трудно, за да го направят, винаги идва моментът, в който са най-способни, да приемат, че опцията „отказвам се“ не съществува: „Във всеки от нас има сили, които изскачат в онзи критичен момент, в който сме на предела си, но за да се случи това, се изисква още малко усилие – да оставиш чашата да прелее, за да ти тръгне по вода“. В заключение доц. Стойнов пожела на младите си колеги успех в разрушаването на старите усещания и създаването на нещо ново и различно, нещо, което да ги превърне в следващите големи имена на международното право и международните отношения.

Празничният ден продължи с връчването на дипломите.

24
25
27
28
26