Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2017 на Факултета по славянски филологии

   
Завърши випуск 2017 на Факултета по славянски филологии

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 144 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха своите дипломи за завършено висше образование. 54 са абсолвентите с отличен успех, от тях 9 са пълни отличници.

Деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев откри церемонията с приветствие към дипломиращите се студенти, техните гости и преподаватели. Той изрази радостта си от възможността да поздрави студентите за заслужено получените дипломи за висше образование и да пожелае на всички тях на добър час и знанието бъде техен морален компас в живота. Дипломите са много повече от лист хартия, увери доц. Пенчев, тъй като те са награда за упорития и целеустремен към знанието и самоусъвършенстването труд, положен от всеки от тях по време на следването им в Университета. Той изказа увереността си, че годините, прекарани във Факултета по славянски филологии, ще оставят траен отпечатък в техния живот.

1

По думите на декана, завършилите Софийския университет са елитът на нацията – най-вече защото това са хората, които правят нещата да се случват по нов начин, хората, които с ума и сърцето си носят промените и правят бъдещето. „Вие сте млади, но това още не означава, че бъдещето ви принадлежи – то ще бъде ваше тогава, когато го вземете в ръцете си. В биологията казват, че оцеляват тези, които се приспособяват и адаптират към средата си. Това обаче съвсем не се отнася съвсем за хората. Човекът е единственото животно, което може да променя своята среда. Участвайте в тези промени!“

6

Деканът изрази надежда, че наученото от студентите в Алма матер ще им помогне да се превърнат в активни строители на живота си, като не бива да забравят, че университетът не свършва с получаването на дипломата.

11

Доц. Пенчев завърши с думите: „Освен да ви превърне в добри специалисти, дано времето, прекарано във Факултета по славянски филологии, ви е помогнало да изградите себе си като по-добри хора. На добър час, колеги!“

Абсолвентите, техните преподаватели, родители и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет и преподавател във Факултета по славянски филологии проф. д-р Ренета Божанкова. Тя заяви, че завършващите днес са застанали на прага на едно ново начало. „За да дойдете в тази тържествена зала, символ на нашата Алма матер, изкачихте не само днес бялото стълбище между колоните. Изкачихте през годините много стъпала – на усилието, на надмогването, на науката, но и на себепознанието“, подчерта заместник-ректорът и изрази задоволството на преподавателите от постигнатото от възпитаниците на Факултета по славянски филологии.

3

Проф. Божанкова призова най-младите си колеги преди всичко да милеят за българското слово, да множат наученото, да обогатяват глобалната библиотека, вписвайки там уникалността на локалното, славянското и балканското. Да не спират да добавят още знания за културите, които са открили, за езиците, които са проговорили в Софийския университет.

Проф. Божанкова изрази надеждата си, че през изминалите години абсолвентите са се научили да не се съгласяват, да мислят, да се противопоставят, да не се доверяват, да се осмеляват. А за да намерят своето място и смисъл – и две важни думи: отговорност и свобода.

13

През тези години Университетът бе ваш дом. Тук бяха част от вашите приятели, много от вашите радости и разочарования. Влязохте в Университета юноши, а излязохте зрели и знаещи хора. Обърнете се назад и вижте колко много сте постигнали. Имате право да се гордеете с това, а с вас да се гордее вече 130-годишният наш Университет“ – каза проф. още Божанкова.

10

Тя изрази увереността си пред своите най-млади колеги, че независимо от това какво ще правят през годините - ще учат децата или ще пишат книги, ще четат ръкописи или ще говорят чрез медиите – тук, или другаде по света, работата ще им носи радост и престиж, че ще правят всичко не само с вещина, но и с удоволствие.

В края на приветствието си проф. Божанкова обяви випуск 2017 г. на Факултета по славянския факултет за завършил.

Преди да връчването на дипломите деканът на Факултета доц. Пенчев отбеляза, че в днешния ден се казват много хубави думи и за да имат тези думи покритие, огромна роля са изиграли хората от Факултета. Затова той благодари на преподавателите от Факултета по славянски филологии, на заместник-деканите проф. Гергана Дачева и проф. Петя Осенова, както и на служителите от администрацията във Факултета и особено на Ани Драганова и Веселина Босева.

15

Отличникът на випуска Валентина Миланова честити празника на колегите си и изрази благодарността си към преподавателите си не само за вниманието и знанията, но и за това, че са разширили хоризонта на нейния свят, за новите гледни точки, за възможностите за изява и гласуваното доверие.

12

Веселина се обърна и към колегите си и им благодари за тяхната подкрепа, за избора им да се занимават с нещо толкова нематериално като езика, за това, че днес, когато толкова много млади хора предпочитат да пишат на латиница, вместо на кирилица, те са избрали да изучават българския език. Тя им пожела да не пестят усилията си, дори и да се чувстват недооценени. Защото всичко, което си струва на този свят, се постига със сърце. „Светът може и да е сив, но нашето въображение го прави цветен – затова не спирайте да мечтаете и да творите“ – каза в края на приветствието си Валентина Миланова.

Празничният ден продължи с връчването на дипломите.

16
17
19
25