Начало / Новини / Новини и събития / Завърши шестият випуск на Медицинския факултет

   
Завърши шестият випуск на Медицинския факултет

На официална церемония в Аулата на Софийския университет абсолвентите от випуск 2018 г. на Медицинския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 67 лекари положиха Хипократовата клетва. Двама от тях са пълни отличници. Дипломите си получиха и 23 медицински сестри и 25 абсолвенти, завършили „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“.

Празникът бе открит от декана на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов, дм, който поздрави абсолвентите, техните близки и преподаватели. Той се обърна към най-младите си колеги и заяви, че от днешния ден започва пътят на тяхната професионална кариера, чрез която ще дадат на пациентите си своите знания, умения и опит, в която ще се справят с много трудности, ще се борят с различни заболявания и най-важното – ща бъдат полезни на хората.

1

С огромно удоволствие в този ден искам да ви пожелая да бъдете едни от най-добрите специалисти, които нашата държава е имала, за да можете да помагате на нуждаещите се граждани. Давайте от себе си всичко, което можете. Не се спирайте пред никакви трудности“, каза още проф. Спасов и допълни, че в годините, които са прекарали в Медицинския факултет, абсолвентите са получили обем от знания, който ще им позволи да бъдат полезни на пациентите си. Той ги призова никога да не се задоволяват с това, което са научили, защото лекарската професия се изучава цял живот. По думите му, тя е предизвикателство, в което всеки ден трябва да си на ниво и всеки ден да отговаряш на високите изисквания на живота. „Защото вие понякога ще сте на най-най-трудното място – между живота и смъртта. И винаги трябва да побеждавате в името на вашите пациенти. Давайте максимално това, което можете и това, което знаете“, каза проф. Спасов.

8

Деканът на Медицинския факултет призова абсолвентите преди всичко да бъдат честни със своите пациенти и никога да не нарушават доверието им, защото това е връзката между пациента и лекаря.

16

Проф. Спасов пожела на абсолвентите добър старт в професионалния им път, да имат възможност да покажат това, което са научили, да надграждат знанията си. Пожела им още в утрешния ден да имат възможност да откриват нови лекарства, нови методи на лечение и да бъдат полезни за пациентите, които ги търсят и да изпитват удовлетворение от професията, която са избрали.

9

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави присъстващите и посочи, че е сигурен, че за абсолвентите е голяма чест да завършат висшето си образование в Софийския университет, когато той отбелязва своята 130-годишнина. Той ги поздрави за усилията, които са положили, за да стигнат дотук и посочи, че специалността, която са избрали е трудна и следването, през което са преминали, е едно от най-трудните.

14

Проф. Герджиков поздрави младите си колеги за избора и успеха им да завършат и ги увери, че независимо коя от специалностите в Медицинския факултет завършват, тяхната реализация е сигурна – ще си намерят лесно работа, а по-трудният избор ще бъде къде да се реализират и с кого да работят.

88

По думите му, те имат перспективно бъдеще с много възможности пред тях, но също така тяхна е отговорността какво ще бъде това бъдеще. Ректорът добави, че от Медицинския факултет излизат хора, от които зависи много и им пожела много успехи, да са щастливи в личен план, винаги да си спомнят за Софийския университет с приятно чувство и да се връщат в Алма матер. Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обяви випуск 2018 г. на Медицинския факултет за завършил.

10

На тържеството бяха връчени и наградите на Факултета по медицина за пълните отличници на випуска. „Златен Хермес с Кадуцей“ получиха д-р Моника Пешевска- Секуловска и д-р Марина Димчева. Те получиха и подаръци от името на Българския лекарски съюз.

11

Отличниците поздравиха колегите си за празника и благодариха на своите преподаватели и близки за оказаната подкрепа през годините.

12

Приветствия поднесоха и отличникът на випуска, завършил „Медицинска сестра“ – м.с. Ренан Исмаилова и отличникът от специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ Валя Петканова.

15

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите, след което новодипломираните лекари положиха Хипократовата клетва.

17
22
23
25