Начало / Новини / Новини и събития / Втори от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

   
Втори от поредицата уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“

На 9 април 2021 г. се проведе вторият от планираната поредица от уебинари във връзка с курса „Елементи на изкуствения интелект“, воден от проф. Мария Нишева от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Илия Жечев - магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във факултета.

Уебинарът бе излъчен на живо в страницата на Софийския университет във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/sofiauniversity/live / и бе фокусиран върху третата глава от съдържанието на курса: Изкуственият интелект в реалния свят.

Проф. Мария Нишева припомни, че курсът е един от масовите отворени онлайн курсове в областта на компютърните науки. Безплатният онлайн курс „Elements of AI“ е създаден от фирмата Reaktor и Университета в Хелзинки във връзка с Финландското председателство на Съвета на ЕС, като целта му е поне 1% от гражданите на Европейския съюз да усвоят съдържанието му по увлекателен и достъпен начин, използвайки достъпната му версия на своя роден език. Българската версия стартира официално 17 февруари 2021 г. и се намира на адрес: https://elementsofai.com/bg/.

1-1

Проф. Нишева припомни още, че съдържанието на курса е оформено в шест отделни глави, като първите две бяха разгледани на първия уебинар на 26 март 2021 г.

Тя обърна внимание на българското участие в курса към 8 април 2021 г. Записалите се участници са 1808 души. Някои от участниците са се записали в повече от една версия на курса. Проф. Нишева акцентира и върху успеваемостта на курса, която, по думите й, е сравнително добра. „По-голямата част от записалите се – 1129 души, са избрали своя собствена скорост на обучение и вече са завършили успешно курса, т.е. имали са мотивацията и техническата възможност да го направят бързо“, каза проф. Нишева и допълни, че 712 участници са предпочели да се включат в рамките на стандартния 6-седмичен период. Едва 1% са неуспешно завършилите курса. По думите на проф. Нишева, това са по-скоро участници, които са искали да се запознаят със съдържанието на курса и са обърнали внимание на случайни въпроси и теми.

Проф. Нишева представи и датите за следващите уебинари – 23 април 2021 г., 14 май 2021 г. и 28 май 2021 г.

2-2

Илия Жечев, магистър по изкуствен интелект, випускник на едноименната магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, беше лектор на уебинара.

Всеки уебинар предвижда представяне на основните теми от посочените части на курса и дискусия по въпроси, които участниците в уебинара задават в приложението Messenger на фейсбук по време на излъчването на живо.

3-3

Курсът е класиран като един от 100-те масови отворени онлайн курсове (МООС) и е оценен на първо място сред MOOC курсовете в света в областта на компютърните науки, пред тези на „Станфорд“, „Харвард“ и MIT.

Софийският университет е академичен партньор за реализиране на курса в България, а Българската компания Sirma AI, изпълняваща дейност като „Ontotext“ – е партньор, отговарящ за комуникацията и реклама.

Чрез Факултета по математика и информатика Софийският университет предлага курса не само на студенти в Университета и други висши училища, а и на всички, интересуващи се от темата. На всички успешно завършили курса Софийският университет ще издаде свидетелство с 2 ECTS кредита.

4-4