Начало / Новини / Новини и събития / Втора международна конференция по философия PhiloSophia

   
Втора международна конференция по философия PhiloSophia

В Ректората на Софийския университет започна Втората международна конференция PhiloSophia. В научния форум участват лектори от девет държави: България, Великобритания, Полша, Сърбия, Турция, Финландия, Холандия, Черна гора и Швеция.

Участниците в конференцията бяха поздравени от ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който изрази радостта си, че в днешното технологизирано и дигитализирано време има хора, за които темите Sophia и Philosophia са привлекателни и вдъхновяващи.

Ректорът отбеляза, че е забележителен фактът, че обсъждането на тези теми се провежда в град, носещ името София. „Това одухотворяване на места и институции и текстове със София не е случайно и не е нещо, което можем да подминем и да загърбим. Това одухотворяване одухотворява и самите нас, вдъхновява ни и ни задължава“, каза проф. Герджиков в приветствието си.

3

Той подчерта, че тази година Софийският университет чества своята 130-годишина, а миналата година специалност „Философия“ отбеляза 125-годишнината си. Проф. Герджиков обърна внимание, че интересът към специалността „Философия“ не намалява и че всяка година Софийският университет приема в нея почти сто студенти. Той припомни, че тази година бе разкрита и новата специалност „Философия на английски език“.

В приветствието си ректорът на Алма матер отбеляза още, че разнообразието на теми, посочени в програмата на конференцията, показва цялата широта на философското търсене, която привлича и нашите студенти към занимания с философия. Той пожела успех на конференцията и полезни и приятни дискусии.

5

Участниците в конференцията бяха поздравени и от проф. дфн Веселин Петров, заместник-директор на Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Той изтъкна дългогодишното успешно сътрудничество с Философския факултет на Алма матер и изрази надеждата си да се установят нови полезни връзки с изследователи от различни държави. Проф. Петров изрази увереността си, че настоящата конференция ще бъде успешна и ще бъде стъпка в посока на бъдещи съвместни изследвания и инициативи.

4

По време на откриването на конференцията ръководителят на Катедра „Логика, етика и естетика“ във Философския факултет проф. д-р Александър Гънгов представи списанието Sofia Philosophical Review и възможностите за публикуване в него.

Повече за програмата на конференцията можете да видите тук .

1