Начало / Новини / Новини и събития / Водещи международни икономисти се събраха в Алма матер за обсъждане на преходните икономики в ерата на деглобализация

   
Водещи международни икономисти се събраха в Алма матер за обсъждане на преходните икономики в ерата на деглобализация

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на разширения семинар „Държавни и бизнес стратегии за икономиките в преход в ерата на деглобализацията“. В събитието, което се провежда за първи път у нас, участват учени от седем университета, сред които нобеловият лауреат Майкъл Спенс.

Основни организатори на събитието са проф. д-р Йоахим Швалбах от Хумболтовия университет в Берлин и проф. д-р Тимъти Девини от Университета в Лийдс. Проф. д-р Йоахим Швалбах приветства участниците в научния форум и благодари на ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков за гостоприемството и подкрепата.

1

„Днешното време на деглобализация и нарастващ популизъм създава риск и несигурност. Това се вижда не само в традиционните развити световни икономики, но е още по-отчетливо в регионалните и нововъзникващи пазари“, каза проф.. „Форумът, който ще проведем в България, дава възможност на тези, които се интересуват от икономиките в преход, да обсъдят икономическите, социални и политически последици от промените, за да се помогне на бизнеса и политическите лидери да се ориентират в бурната среда“, допълни той.

2

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков приветства участниците в научния форум в Алма матер и отбеляза, че темата на конференцията е изключително важна заради новите предизвикателства, пред които сме изправени в последните години – миграционните кризи, локалните конфликти, политическия популизъм и др. Те водят до икономически, социални и политически проблеми и трудности за държавите на регионално и глобално ниво, посочи ректорът и добави, че затова е толкова важно да изследваме и дискутираме това ново развитие на ситуацията. Според проф. Герджиков именно изследователи, интересуващи се от проблематиката като участниците в конференцията, могат да помогнат на бизнеса и политическите лидери да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени. По думите на ректора, България е една от държавите, сблъскваща се с тези проблеми и поради тази причина София е правилното място за провеждането на подобна дискусия, която позволява да научим повече от опита на другите държави. Той изрази увереността си, че събитието ще е плодотворно и ще допринесе за разбирането как стратегическите изследвания могат да помогнат да бъдат откроени управленски и бизнес стратегии за справяне с новите предизвикателства.

5

В края на изказването си проф. Анастас Герджиков поздрави организаторите с инициативата, пожела успех на форума, приятен престой в София и бъдещи професионални успехи на всички участници.

Деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски също отправи искрените си благодарности към участниците в научната конференция. Той изтъкна актуалността на темата и възможността да се направи анализ на досегашните икономически стратегии, да се намерят нови такива. Доц. Седларски допълни, че очаква с интерес дискусиите на форума и изрази надежда за бъдещи ползотворни срещи.

4

„За пръв път от десетилетия наблюдаваме открит сблъсък на различни представи относно модела на функциониране на икономиките и международните отношения, който може да доведе до промени в пътя на развитие на обществата“, каза деканът. „Развитите държави се чувстват притиснати от обективната икономическа реалност и търсят начини за запазване на своята преднина, включително в сценариите за деглобализация, протекционизъм и силно държавно лидерство, които бяха свикнали да отричат“, допълни той.

В рамките на форума водещи експерти от академичните среди и бизнеса ще обсъдят и предложат начини за подобряване на държавното и бизнес управление в новите условия. В дискусиите участват и Габриел Бенито от Норвежкото бизнес училище, Кристофър Харуел от Университета в Борнмънт, Марджъри Лилис от Университета в Индиана и Дана Минбаева от Копенхагенското бизнес училище. В специален стрийминг панел по време на събитието ще се включи Майкъл Спенс, лауреат на мемориалната Нобелова награда по икономика за 2001 г.