Начало / Новини / Новини и събития / Във Физическия факултет се провежда курс, посветен за изучаване на нано- и фемто-спътници

   
Във Физическия факултет се провежда курс, посветен за изучаване  на нано- и фемто-спътници

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда 5-дневен обучителен курс, воден от трима японски инструктори от HEPTASat Training Program към Hihon University, Япония. Курсът, който започна на 24 октомври и ще продължи до 28 октомври 2017 г., е един от най-авторитетните в тази област и в рамките му се обучават 18 участници - български студенти и преподаватели от различни университети.

Курсът се спонсорира от японска страна, а инициатори и организатори са Университетският консорциум по аерокосмическо инженерство (UNISEC Global) със седалище в Япония, UNISEC Bulgaria и Физическият факултет на Софийския университет.

Курсът е посветен на изучаване важна област от аерокосмическото инженерство – нано- и фемто-спътници (т.нар. Cubesat's). Обучението е на много високо ниво и всички участници напредват излючително добре в технологията на създаване на пикоспътници. Те сами сглобяват, настройват, програмират, тестват и използват комплектите. На 27 октомври (в петък) те ще предложат сами мисии за използване на създадените фемто-спътници и ще ги тестват за изпълнение на тези мисии. В събота (28.10.2017) от 9:00 до 12:00 ч. ще представят пред публика своите разработки в Заседателна зала на 4 етаж на Физическия факултет (бул. „Дж. Баучър“ №5, кв. Лозенец). Презентациите са отворени за студенти и ученици, които ще могат да задават въпроси на участниците.

1

Успешно преминалите курса ще получат специални сертификати и ще имат правото и възможностите в бъдеще да провеждат подобни курсове със студенти, ученици и млади хора в България. Това доказано е един от най-добрите начини за комплексно обучение на млади хора в областта на аерокосмическото инженерство.

В страницата на Университетския космически център могат да бъдат намерени двете части на уводната лекция на д-р Масахико Ямазаки.

2
3