Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет се отбелязва 125-годишнината от началото на университетската философия в България

   
В Софийския университет се отбелязва 125-годишнината от началото на университетската философия в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на тридневната конференция надслов „PHILEO-SOPHIA. 125 години университетска философия“, посветена на 125-годишнината от създаването на първата университетска катедра по философия в България „Философия и педагогия“, с което се полага началото на университетската философия в България.

На тържеството присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, функционалният ректор проф. д-р Мария Стойчева, деканът на Философския факултет проф. д-р Димитър Денков, гости от 13 български университети, от Института за изучаване на обществата и знанието при Българска академия на науките, преподаватели, представители на столични училища, докторанти и студенти.

В научния форум участват и учени от 15 страни – Абу Даби, Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Литва, Сърбия, Румъния, Русия, Турция, Франция, Швеция и Южна Африка.

1

Честването бе открито от декана на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Денков, който заяви, че философията присъства в самото основаване на Университета с една основна идея – да даде обща представа за онова, което характеризира университетите, а именно свободното съзерцание върху понятия, които са изключително важни за просвещението, за общата образованост. В словото си проф. Денков припомни за проф. Иван Георгов и за всички онези, които със своето себеотрицание успяват да създадат специалност „Философия“.

По думите на декана, философията е трудна наука и малцина са младите, които й се отдават напълно. Но точно тези млади хора са тези, на които философската колегия разчита да пазят онова, което характеризира философията – да препредава един дълговековен опит.

5

Проф. Денков припомни думите на Лайбниц, че ако те помнят 200 години след смъртта ти, ти вече си направил нещо: „Българската философия няма този дълъг хоризонт, но се надяваме поне, че сложеното начало ще го осигури поне до там, че някой ден, когато някой говори за философията в България, ще спомене не само онези, които са я създали, но и онези, които са я препредали“, каза деканът и пожела успех на колегията и на научната конференция.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изрази задоволството си да присъства на празника и отбеляза, че 125 години е една твърде сериозна възраст и че заниманията с философия винаги са били неразделна част от онова, което Университетът прави.

3

В приветствието си ректорът отбеляза, че няма по-важни занимания от заниманията с философия. „Сигурен съм, че веднага след като е покрил най-основните си нужди, след като си е осигурил храна и елементарни условия за съществуване, човекът е вдигнал поглед към небето и си е задал няколко въпроса“. Проф. Герджиков сподели, че в редките случаи, когато се е докосвал до философските въпроси като преводач и изследовател, се е чувствал щастлив и изрази убедеността си, че колегите, отдали се на тази наука, се чувстват истински щастливи от своя избор.

2

Ректорът изрази надеждата си и че тези колеги, особено младите, които и сега имат сериозни приноси, които и сега представят книги на важни философски теми, ще продължат да правят това, защото в противен случай младите хора ще останат с погрешното впечатление, че само материалните неща са начинът да се почувстваш щастлив. „Ние отдавна сме покрили основните си нужди и се стремим все повече към материални нужди, които изобщо не са ни необходими. Надявам се, че вие, като преподаватели и особено като изследователи, ще ги убедите в обратното. Истинската духовност и особено заниманията с най-важните за човечеството въпроси, не могат да бъдат заменени с нищо. Каквото и да имаш, усещаш празнота, ако не търсиш тези отговори“, каза ректорът и пожела ползотворна и успешна работа на конференцията.

4

Коста Костов, главен експерт в Министерството на образованието и науката, прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 125 години може би не са много за философията, но това е завиден юбилей за българското университетско образование, подчертава министърът и посочва още, че препятствията пред философското образование са били различни, но то е успяло да извоюва своето заслужено място не само в университетите, но и в училищата на страната.

„В съвременния динамичен свят на преплитане на култури и същевременно на възникване на конфликти все повече нараства нуждата от общуване и взаимно разбиране. Истинското говорене, което да достигне до другия, както казва немският философ Гадамер, е наша обща човешка задача. Философите имат привилегията и отговорността да сочат пътища за разрешаване на тази задача“.

Аудиторията бе поздравена и от проф. Витан Стефанов, декан на Философския факултет от 1993 до 2003 г., и от проф. Александър Димчев, декан на факултета за периода 2003-2011 г. Приветствия бяха поднесени и от чуждестранни участници в тържеството.

Празникът продължи с презентации на катедрите „Философия“, „История на философията“ и „Логика, етика и естетика“, организатори на конференцията „PHILEO-SOPHIA. 125 години университетска философия“.

6

Доц. Иван Колев представи катедра "Философия"

В рамките на празничната вечер по повод откриването на научния форум се проведе и арт вечер на тема: „Философията и границите на изкуството“. По повод юбилейната конференция в Централното фоайе в Ректората беше открита изложба с портрети на видни изследователи философи.

Научният форум ще продължи до 28 октомври в Ректората на Софийския университет.

Сайт на събитието .

7